Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

General otkriva što bi rekao da mu netko na prvoj crti spomene priziv savjesti: ‘Slušaj, momčino’

Autor: Snježana Vučković

Nakon što je odmah po preuzimanju ministarske dužnosti u MORH-u najavio povratak obveznog vojnog roka, ministar Ivan Anušić javnosti je obznanio kako za sve hrvatske mladiće starije od 18 godina ova obveza započinje 01. siječnja slijedeće godine.

Još se samo čeka, kazao je ministar obrane, da politička odluka stupi na snagu, a otkrio je i kako ovoga puta neće biti “izvlačenja” kroz priziv savjesti koje je u prijašnjem služenju vojnog roka iskoristilo 90 posto obveznika.

“Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari. Oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi”, poručio je Anušić.

Foto: MORH

Sačić: ‘Tko odbije oružje, ne može biti lovac ili zaštitar’

Umirovljeni general Željko Sačić kaže kako se načelno slaže sa ukidanjem priziva savjesti koje je najavio Anušić, no dodaje i kako bi on tu ideju “proširio”:

“Dosadašnja rješenja bila su kontraproduktivna i nisu pridonosila ničemu… Na taj su način ozakonili izbjegavanje ustavne dužnosti, a Anušić je tome stao na kraj i smatram da je to dobro. Dopunio bih ovu ideju da ljudima koji odbijaju oružje i prihvaćaju grablje i lopate zabrane oružani list, odnosno, da se u budućnosti zbog odbijanja oružja ne mogu baviti lovom, zaštitarskim poslovima i svim ostalim što bi zahtjevalo legalno posjedovanje oružja.”

Anušić potvrdio velike vijesti: Vraća se vojni rok, ali i relikt Jugoslavije




Na pitanje kako bi reagirao da mu u ratnim uvjetima na bojišnici netko iz njegovih redova odbije oružje, Sačić nam odgovara: “Rekao bih mu, u redu momčino, mi specijalci i dalje imamo sto poslova koje moramo odraditi, a za koje u akciji nemamo vremena. Dao bih mu da kopa rovove, da nosi ranjenike, hranu, streljivo… Takva pomoć ne bi bila za odbaciti, u ratu se pokazala potreba za tim. Prema tome, njihov bi zadatak bio da na bilo koji način pomognu suborcima koji oružjem štite i njihovu glavu, kao i interese države”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Peticiju protiv ove odluke potpisalo već 1700 Hrvata

Ministar Ivan Anušić smatra kako je, s obzirom na aktualnu geopolitičku i sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj i svijetu, nužno uvesti određene promjene i ponovno uvesti temeljno vojno osposobljavanje: “Riječ je o obuci mladića nakon koje će oni baratati osnovnim vojnim vještinama i steći osnovno vojno znanje. Smatram da je izrazito bitno, jer će tako postati spremniji za sve buduće izazove ne samo u vojnom smislu nego i u svakodnevnom životu.”

On je istaknuo kako je naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje povećana na 900 eura, a kazao je i da se nada kako ova odluka neće podijeliti stanovnike zemlje. No, čini se da je do toga već došlo jer je peticija protiv služenja obveznog vojnog roka već pokrenuta, a do sada ju je potpisalo već 1700 ljudi.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.