Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Postao je predsjednik baš kad je ta država prestala postojati: U to doba Hrvatska je već gorjela

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1991. Stipe Mesić izabran je za predsjednika Predsjedništva SFRJ. Pod njegovim predsjedanjem Predsjedništvo SFRJ razmatralo je aktualnu političko-sigurnosnu situaciju u Sloveniji te usvojilo zaključke u šest točaka.

Odmah i bezuvjetno prekinuti sukobe, osloboditi sve pripadnike JNA i članove njihovih porodica, pripadnike saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova, carine i drugih saveznih organa, kao organa Republike Slovenije koji su lišeni slobode te odmah omogućiti deblokiranje i vraćanje materijalnih sredstava JNA, SSUP-a i drugih saveznih organa.

Po izglasanim zaključcima bilo je potrebno osigurati nesmetano opskrbljivanje jedinica JNA i SSUP-a namirnicama, vodom, sanitetskim materijalom, gorivom i slično, odmah povući oružane sastave Republike Slovenije na njihove matične lokacije, jedinice JNA u njihove garnizone, pripadnike SSUP-a u njihova odredišta te omogućiti nesmetani rad i funkcioniranje saveznih organa.

Foto: Sabor.hr

Kratko je bio predsjednik “nepostojeće države”

Mesić je bio zastupnik u Hrvatskom saboru u 1960-ima, a nakon toga van politike do 1990. kada je postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a potom i hrvatski premijer. Sabor Republike Hrvatske izabrao ga je za hrvatskog člana predsjedništva SFRJ, napušta premijersku dužnost, odlazi u Beograd gdje je prvo postao potpredsjednik, a zatim 1991. i posljednji predsjednik predsjedništva SFR Jugoslavije.

Kad je Hrvatska proglasila neovisnost, Mesić se vratio u domovinu i dao ostavku na mjesto predsjednika jer SFRJ očigledno više nije postojala. Godine 1992. izabran je u Sabor i postao njegov predsjednik.

Misterij australskog novca

Stavovi hrvatske javnosti o Stjepanu Mesiću – potpuno su podijeljeni. Jedan dio ga smatra mudrim političarem čiji politički kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni, dok da drugi dio etiketira kao “marionetu” i osobu bez jasne vizije o Hrvatskoj.  Naime, početkom 90-ih godina u Australiji se prikupljao novac za obranu Hrvatske, a Mesić se tamo pojavio kao HDZ-ovac čija je uloga (sam je tako rekao) bila “spriječiti torbarenje”. Nakon što je prije nekoliko godina objavljen video iz tog perioda u kojem Mesić sprema novac u džep, otkriveno je da veliki dio toga novca nikada nije došao u Hrvatsku:




“Kako je išao ček za Hrvatski fond i obranu države, treba pitati onog tko je procesuirao taj ček”, kazao je Mesić dodajući: “Drugi ček na iznos od 30.000 australskih dolara za gospićku bolnicu zagubio se u ‘velikom muvingu’, a treći ček u iznosu od 50.000 australskih dolara namijenjen obnovi Sabornice dao sam Žarku Domljanu”, raščistio je s tim jednom zauvijek na jednom od suđenja.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.