Foto: Guliver, haubica Caesar

Pogledajte kakvo moćno oružje Hrvatska nabavlja i to od koga: Srbi će pucati od zavisti

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Dolaskom prvih šest Rafalea na Pleso počela je nova faza razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i Oružanih snaga, naglašavali su krajem travnja premijer Andrej Plenković i ministar obrane Ivan Anušić, kojima je nabava ovih francuskih borbenih aviona poslužila i u kampanji za nedavno održane parlamentarne izbore. S izbora je Anušić izašao kao političar s najviše osvojenih preferencijskih glasova, što je za HDZ-ova šefa Plenkovića bio dovoljan argument da ga zadrži na čelu Ministarstva obrane koje su, čini se, vladajući odlučili pokrenuti s mrtve točke.

Tako nakon Rafalea Hrvatskoj stiže nova narudžba iz Francuske jer je nedavno u Parizu potpisan okvirni sporazum o pristupanju naše zemlje programu zajedničke nabave francuskih samohodnih haubica koja bi se trebala provoditi preko Francuske agencije za naoružanje. Stoga će odsad Hrvatska vojska gotovo potpuno ovisiti o Francuskoj.

Riječ je inače o samohodnim haubicama 155 mm Caesar, o čijoj se nabavi govorilo u sklopu posjeta izaslanstva MORH-a predvođenog ravnateljem Uprave za materijalne resurse Ivicom Grebenarom izložbi naoružanja i vojne opreme EUROSATORY koja se sredinom lipnja održala u francuskoj prijestolnici. Francuska je tada Hrvatskoj ponudila pristupanje programu zajedničke nabave samohodnih haubica koje bi njihova agencija za naoružanje ugovorila ne samo za francuske oružane snage nego i za potrebe drugih zainteresiranih država među kojima je očito i Hrvatska.

Ljutiti Vučić

Jedan od važnijih koraka u postupku zajedničke nabave potpisivanje je dokumenta Framework Arrangement koji predstavlja okvirni sporazum između Francuske i zainteresiranih država, no nije riječ o obvezujućem dokumentu nego o svojevrsnom sporazumu kojim se definiraju pravni okviri te način suradnje između zemalja potpisnica u procesu zajedničke nabave samohodnih haubica i pripadajuće obveze. Samim potpisom Framework Arrangementa ne preuzima se obveza nabave, već se to postiže eventualnim potpisivanjem naloga za nabavu – Acquisition Order – kojim država članica daje ovlaštenje vodećoj zemlji za provedbu nabave u ime i za račun podnositelja naloga na nabavu.

Svaka zemlja sudionica u cijelosti financira svoje narudžbe iz nacionalnog proračuna ili uz potporu Europske unije sufinanciranjem iz europskih fondova. Namjera Francuske, a navodno i Plenkovićeve vlade, jest da zajedno s potpisnicima Framework Arrangementa aplicira za europska sredstva iz programa EDIRP-a, iz kojega se može povući i do 15 posto ukupne procijenjene vrijednosti zajedničke nabave. Prema podacima Ministarstva obrane, francuska haubica Caesar kalibra je 155 mm s cijevi dugom nešto više od osam metara, pokretljivija je od konvencionalne samohodne artiljerije, a uz to je montirana na terenski vojni kamion 6 x 6 ili 8 x 8 s dometom od 600 kilometara. Ima veliku sposobnost brzog kretanja, ali i čestog premještanja.


Posadu čini petero ljudi, a jedinični trošak za sustav iznosi pet milijuna dolara za verziju 6 x 6. Francuzi tvrde i da njihov Caesar ima vrlo napredan sustav upravljanja opremljen računalom za upravljanje vatrom, ali i radar koji je zaslužan za preciznost gađanja i lansiranja. Riječ je o inercijskom i satelitskom navigacijskom sustavu, a brzina paljbe je šest hitaca u minuti. Prednost mu je i to što je sposoban pogoditi metu udaljenu 40 kilometara, i to s velikom preciznošću, a pritom ima i poluautomatski sustav punjena municije kao i hidraulični pogon.




Nabava ove nove vojne opreme mogla bi ponovno izazvati zavist u susjednoj Srbiji kao i kupnja povoljnih francuskih Rafalea, čiju je nabavu najavio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji nerijetko odgovara na obnovu hrvatskog borbenog sustava. Primjera radi, kada je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobilo američku donaciju izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, Srbi su kupili jurišni helikopter MI-35 P. Kada je o protuzračnom oružju riječ, Srbi su od Rusije nabavili i mobilni topničko-raketni sustav Pantsir-S1 malog dometa, a od Kineza PZO raketni sustav srednjeg dometa FK-3, dok je Hrvatskoj iz Francuske s Rafaleima stigao laki protuzračni raketni sustav Mistral. Nedavno je Vučić tvrdio da ide u Francusku kako bi ugovorio kupnju Rafalea, a potom je tvrdio i da je ugovor u finalizaciji i da će biti potpisan za dva mjeseca, ali ta su dva mjeseca već prošla…

Jak lobi

Sve i da je doista ugovorio kupnju Rafalea, prve borbene avione iz Francuske Srbi će čekati barem deset godina, tvrde upućeni u ovu tematiku pozdravljajući hrvatsku suradnju s Francuskom koja se nerijetko nalazila na meti kritika. Kada su tenkovi posrijedi, ni u hrvatskoj ni u srpskoj vojsci stanje nije idilično.




Nabava Bradleya u Hrvatskoj se smatra privremenim rješenjem jer su stari i zastarjeli, ali će svejedno biti iskoristivi kao prijelazno rješenje. Srbiji je pak plan o uvozu tenkova iz Rusije propao, a u MORH-u zasad ne spominju bilo kakav plan zamjene zastarjelih M-84 novim tenkom zapadne proizvodnje. Štoviše, upitno je bismo li i Bradleye kupili da nas NATO praktički na to nije natjerao.

Hrvatska još nije riješila ogroman problem iz rata, a već je sve koštalo milijardu eura

Prelaskom s njemačkog topništva odnosno Panzerhaubitza na francusko vidi se zaokret u našoj vanjskoj politici. Treba podsjetiti da su francuski državljani odrasli u Parizu predstojnik Plenkovićeva ureda Zvonimir Frka Petešić i šef SOA-e Daniel Markić. Po novim narudžbama za vojsku vidi se da je prevladao francuski lobi u kojemu vrlo važnu ulogu igra premijer Plenković. Očito nam je sada bliži francuski predsjednik Macron koji neuspješno pokušava preuzeti ulogu “prvog vojnika Europe”.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.