Foto: Wikipedija

PAD PETRINJE NA DANAŠNJI DAN: Podaci govore da je ubijeno više od 500 Hrvata!

Autor: Snježana Vučković

Nakon zauzimanja najvećeg grada na Banovini koji se dogodio 21. rujna 1991., srpske su snage ubile veliki broj civila te počinile zločine nad zarobljenim vojnicima o čemu danas svjedoče brojne masovne grobnice diljem grada.

Dostupni podaci govore o oko 350 ubijenih civila Petrinjaca i više od 250 branitelja Petrinje. Riječ je o gradu u kojem su brojni zločini počinjeni nekoliko dana uoči okupacije, kao i na sam dan konačnog pada kada su u samo središte ušli tenkovima JNA te, ne mareći za civile, započeli sa uništavanjem Petrinje i ubijanjem građana tijekom čega je grad pretrpio jedno od najvećih razaranja u svojoj povijesti.

Petrinja je bila grad leševa

Prema podatcima iznesenim u osuđujućoj presudi potpukovniku JNA Slobodanu Tarbuku, u napadima koji su se dogodili 16. i 21. rujna, poginuli su brojni civili koje je JNA skupljala danima nakon pada. Mrtve Petrinjce pronalazili su po kućama, vrtovima, ulicama, garažama, vežama, ulicama, dvorištima i podrumima, a brigu o poginulima poslije je preuzela civilna zaštita. Žrtve su većinom bile srednje dobi, a ubijane su iz vatrenog oružja, no neki su ubijeni sjekirama ili nakon toga masakrirani. Samo na pad Petrinje ubijeno je više od stotinu građana, no brojka ubijenih Hrvata u gradu i okolici za vrijeme i nakon okupacije premašuje 500.

Foto: Screenshot

Pune četiri godine patnje

Premda je Petrinja pala 21. rujna, hrvatske snage iz okruženja nisu se predavale. Selo Nova Drenčina koje je spojeno s Petrinjom, pokazivalo je posebno jak otpor. No, i to je 6. listopada ugušeno na posebno brutalan način. Četnici su napali selo, ubili Nikolu Jelekovca i pripadnika ZNG-e Mirka Vidovića, te razorili i zapalili sve na što su naišli. Padom Petrinje Srbija je zaokružila svoja osvajanja na području Banovine sve do Kupe. Glinu, Topusko i Hrvatsku Kostajnicu neprijatelji su već su prije osvojili i pridružili tzv. RSK. Stabiliziranjem tih osvojenih područja, ostvarili su strateško zaleđe i uvjete za daljnje pokušaje osvajanja Hrvatske prema sjeveru, jugu i zapadu, nakon čega je uslijedio napad na Karlovac kao dio sveopćeg napada na Hrvatsku početkom listopada 1991.

Napaćena Petrinja je pod okupacijom bila sve do ljeta 1995. i VRO Oluje kojom je konačno vraćena u hrvatske ruke.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.