Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

OVAKO DANAS IZGLEDAJU STRANI DRAGOVOLJCI KOJI SU NAS BRANILI: Bilo ih je više od tisuću. Hrvatska im se nikada nije zahvalila

Autor: Snježana Vučković

Hrvatska kao i ostatak svijeta danas svjedoči ratnom sukobu na europskom tlu kakav se nije dogodio posljednjih 70 godina.

Također svjedočimo empatiji prema napadnutoj, slabijoj strani koja isto tako do sada nije zabilježena. Osim suosjećanja prema stradavanjima ukrajinskih civila izraženih putem sankcija, moralnih potpora, brojnih oglašavanja pojedinaca te podrške putem društvenih mreža, najkonkretniji potez povukli su dragovoljci koji su napustili udobnost svojih domova kako bi obranili tuđu zemlju.

Nepriznati heroji

Identičnu stvar 1991. godine učinilo je službeno 755 stranih dragovoljaca koji su stali u obranu Hrvatske, iako je povjesničar Tomislav Šulj sasvim siguran da ih je bilo više od tisuću. No, podrška i zahvalnost njima izostali su sve do danas.

Povjesničar Tomislav Šulj jedan je od rijetkih Hrvata koji se pobrinuo da ovi strani heroji ne padnu u zaborav. Njegova stranica Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata, prava je riznica slabo poznatih podataka i fotografija koje pokazuju njihovu posvećenost i požrtvovnost na hrvatskom tlu tijekom 90.-tih. Osim što Šulj na ovaj način odaje počast ljudima koji su za nas ratovali, a to nisu morali, svojim je saznanjima pridonio stvaranju filma “1991. Tko je tvoj bližnji?” snimljenom po scenariju Dražena Hrženjaka.

Strani dragovoljci na Ovčari/Foto: Dnevno

Posvećen im je film

“Napisao sam scenarij za film u kojem se isprepliću životne priče nekoliko stranih dragovoljaca, a taj scenarij potom je jako dobro prihvaćen od strane HAVC-a, Ministarstva branitelja i Grada Zagreba, koji su financijski pomogli snimanje filma. Ideja je bila kroz priče pet živih i dva poginula stranca (Laurenta Metrala – Pierrea i Johannesa Tildera) dočarati fenomen, motive onih koji su dolazili boriti se za slobodu od svih napuštene Hrvatske. Došli su, dakle,  na stranu daleko, daleko slabijeg, te ključne ’91., kada mnogi ni u Hrvatskoj nisu bili dovoljno spremni uzeti oružje u ruke i braniti domovinu”, kaže Hrženjak, producent i predsjednik Udruge veterana.

Milanović je bio na premijeri

Film je ispričan kroz priče dvojice Engleza, Stevea Gaunta i Rodneya Morgana, te Škota Martina Cruickshanka i Nijemca Michala Mischa.

Tomislav Šulj kaže kako je ideja producenta i redatelja Gorana Maršaleka bila film okončati na mjestu koje simbolizira obranu i patnju Hrvatske ’91., u gradu heroju Vukovaru. Iako film nikako ne tematizira bitku za Vukovar, strani dragovoljci koji žive u Hrvatskoj i neki njihovi suborci kao i suborci pokojnog Jean Michel Nicoliera, na završne scene pozvani su upravo u taj grad.




Premijera filma o stranim dragovoljcima koji su ratovali za Hrvate prikazana je u studenom prošle godine, a predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, bio je jedini političar koji se pojavio.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.