Foto: Screenshot

Ova ekipa napala je hrvatske policajce u Glini: Tako je započeo rat na Banovini

Autor: Snježana Vučković

Samo nekoliko sati nakon sto je Hrvatska proglasila samostalnost i neovisnost, srpska je paravojska uz potporu JNA izvršila oružani napad na policijsku postaju Glina.

U tom prvom oružanom napadu na samostalnu Hrvatsku koji se dogodio 26. lipnja 1991. godine, poginuo je hrvatski policajac Tomislav Rom iz Gornjeg Viduševca kod Gline, ranjena su dvojica, dok ih je 16 zarobljeno i odvedeno u zarobljeništvo u Knin.

Dok se proglašenje neovisnosti još slavilo u Zagrebu, glinski čelnici na tajnoj sjednici ratnog vijeća donose odluku o mobilizaciji dobrovoljačkih odreda. Razvoj događaja kao i glasine o skorom napadu na Policijsku postaju primorali su policiju na obrambene pripreme.

Foto: Screenshot

Napad je započeo u 4:15

Osiguranje postaje bilo je raspoređeno u tri kruga, autopatrole raspoređene su na tri ključna pravca udaljene do 700 metara od postaje. Pješačke ophodnje smještene su u ključnim ulicama do 200 metara udaljenosti od postaje, te osiguranje oko same zgrade policije. Dogovor s Policijskom upravom Sisak bio je da u slučaju napada policajci drže prohodnim ulazak u grad iz Petrinje i izdrže pola sata pa će im pomoć stići.

(VIDEO) STRAHOTA U GLINI: Logoraši progovorili o nezamislivim surovostima

Oko 4:15 sati počinje paljba na patrolu koja uspijeva pobjeći prema bolnici, ozlijeđenih nije bilo ali je oštećen auto. Ta patrola nije se priključila obrani stanice već je prešla rijeku Glinu i izašla iz grada. Druga patrola zarobljena je na pola Karlovačke ulice. Na teren je tad poslana treća patrola na koju je pucano prvo kod bolnice, a zatim i kod stare ljekarne. Jedan policajac je zarobljen dok se drugi, iako teško ranjen, probio pješice do zgrade policije gdje je izvijestio kako je vidio tridesetak martićevaca koji se kreću prema policijskoj postaji.




Nakon petnaestak minuta, počeo je napad i na samu zgradu policije. Pod paljbom su bili svi prozori zgrade, tromblonskim minama napadači su pokušali pogoditi unutrašnjost zgrade ali kako su gađali iz gradskog parka pod kutom, nisu uspijevali nego su se mine aktivirale s vanjske strane. Oko 5 ujutro ranjen je i drugi policajac…

Opkoljeni policajci se predali

Do policajaca dolazi informacija da je u pomoć krenula Antiteroristička jedinica policije iz Lučkog i poruka da se drže, što je djelatnicima jako podiglo moral i dalo snagu za daljnji otpor. Između sedam i osam sati u postaju je uspjelo ući nekoliko civila koji su policajce izvijestili o stanju izvan postaje, naglasivši da je zgrada opkoljena sa svih strana te da se u Glinu uopće ne može ući. To je obeshrabrilo već umornu posadu postaje. Nakon novih poziva na predaju i obećanja da će policajci biti pušteni, uvjereni u nemogućnost obrane postaje, u 8:08 sati policajci su izašli i predali se.




Napadom na Policijsku postaju Glina počeo je rat na Banovini. Osim Gline oružani sukobi šire se i na područje općine Dvor na Uni, a ratno stanje ubrzo se proširilo i na općine Hrvatska Kostajnica, Vrginmost i Petrinja.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.