Foto: MORH

Neki misle da je Domovinski rat završio ’98.: ‘Tek tada je naša vojska ušla u Vukovar’

Autor: Snježana Vučković

Predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) Mladenu Pavkoviću nije jasno zašto obilježavano Dan pobjede, ali ne i početak Domovinskog rata.

On tvrdi da su nakon više od 30 godina od početka velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, još mnoge stvari ostale “u zraku”, pa navodi kako u Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji piše da je Domovinski rat počeo 5. kolovoza 1990., a završio 30. lipnja 1996.

“Točnije, piše da je branitelj svatko tko je u tom razdoblju neposredne ugroženosti RH pružao oružani otpor neprijatelju. Kojem? To se nažalost nigdje ne spominje, već se vjerojatno računa da svatko zna protiv koga smo se borili, tko je bio agresor.”

Foto: Screenshot/yt

“Rat nije završen sve dok se nije moglo slobodno ući u Vukovar”

Međutim, pravo pitanje kojim se Pavković bavi jest – kada je točno završio Domovinski rat: “Kako je moguće da je Domovinski rat završio krajem lipnja 1996., kada je jedan dio Hrvatske, odnosno hrvatsko Podunavlje bilo okupirano sve do 15. siječnja 1998. kada je završena mirna reintegracija? Tek tada je i ovo područje Hrvatske i Grad Vukovar postalo dio teritorijalnog, monetarnog, carinskog, pravnog i svakog drugog kontinuiteta otad potpuno suverene i u pravom smislu cjelovite Republike Hrvatske.”

Predsjednik ove braniteljske udruge smatra kako rat nije bio završen sve dok se nije moglo slobodno ići u Vukovar i druge krajeve
Podunavlja: “Mi smo i nakon 15. lipnja 1996. bili u ratu i spremali se napasti za slučaj da mirna reintegracija neće proći. Ili je rat završio, a mi smo ostali bez Vukovara? Ne, rat je završio onog trenutka kad je hrvatska vojna čizma stala na granicu sa Srbijom, a to je bilo 1998.”

On je podsjetio i kako 5. kolovoza obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, pa nije jasno znači li to da toga dana obilježavamo i početak Domovinskog rata ili se i to podrazumijeva, pa ne treba posebno isticati.

“Una ’95″/Foto: Željko Gašparević

Ratovalo se i nakon Oluje

Nekoliko je kriterija po kojima se računa početak rata, pa je tako za mnoge počeo velikosrpskom pobunom i balvan revolucijom pokrenutom u ljeto 1990. godine u Kninu. Iako su Srbi svojom blokadom prometnica nanijeli veliku ekonomsku štetu i uveli svojevrsno dvovlašće, do oružanog sukoba nije došlo pa se tako ovaj period može nazvati pobunom. Premda nije do kraja definirano spada li u rat i pobuna ove vrste, oružani sukob to svakako jest. Do prvog je sukoba, dakle, došlo 1. ožujka u Pakracu i to je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima, iako su mnogi skloni vjerovati da je rat počeo “Krvavim Uskrsom” na Plitvicama.




Jednako tako, u hrvatskoj je javnosti uvriježenom postala činjenica da je do oslobođenja našeg teritorija došlo vojno redarstvenom akcijom Oluja. Iako je ova akcija očistila veliki dio okupiranog područja, oružanih sukoba je bilo i u nastavku. Jedna od akcija koja se odigrala debelo iza Oluje bila je akcija Una 95. Iako je za mnoge rat bio službeno gotov, tada je poginulo 49 branitelja, a među njima čak 13 pripadnika Crnih Mambi.

DRAMATIČNA AKCIJA NA KRVAVI USKRS! Preživio rešetanje autobusa: ‘Srećom, Rojs je otvorio sva vrata’




Operacija Južni potez bila je posljednja operacija HV-a i HVO-a tijekom pobjedonosnog niza operacija nakon kojih je u potpunosti izmijenjena strateška situacija na prostorima Hrvatske. Južni potez događao se u listopadu 1995, i mada su mnogi danas uvjereni kako se je u tom periodu Hrvatska bila mirna zemlja, upravo tada u toj akciji je poginuo general i legenda 4. Gardijske brigade Andrija Matijaš Pauk.

Ipak, za mnoge Vukovarce, baš onako kako Pavković navodi, rat je prestao onog trenutka kad su se vratili u svoj grad i možemo reći da je za njih potrajao do 1998. godine, sve do prestanka mirne reintegracije.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.