Foto: osobna arhiva

MUŠKI SUBORCI NISU JE ŠTEDJELI! ‘Na prvoj crti smo bili ravnopravni’: Ipak pamti stručak poljskog cvijeća koji su joj poklonili

Autor: Snježana Vučković

Dani Domovinskog rata bili su i dani žena koje su u velikom broju sudjelovale u obrani Hrvatske. Točnije, bile su to godine kada su žene pokazale, ne samo snagu i ravnopravnost, već iznimnu hrabrost koja je u brojnim slučajevima bila veća negoli kod muških suboraca.

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović kojoj smo čestitali Dan žena, bivša je pripadnica 113. brigade u čijim je redovima bila obučeni izvidnik:

“Na bojišnici smo bili potpuno ravnopravni, ali rado pamtim cvijeće koje su mi poklonili”

Foto: Privatna arhiva

“Obzirom da sam studirala u Opatiji bilo je logično da se prijavim baš u postrojbe koje su novačile na tom području i tako sam dospjela na ličko ratište. Tu sam prošla obuku i borbeno djelovanje kao pripadnik interventnog voda HOS-a. U proljeće 1992. sam prešla na šibensko ratište kao brigadni izvidnik 113.brigade, do konca lipnja 1993.”, ispričala je nam je bivša ratnica i visoko obrazovana intelektualka sa 17 znanstvenih radova ekonomske teme iza sebe.

Ljiljana Zmijanović nije bila tek jedna od žena u uniformi. Njezina izviđanja i odlasci na neprijateljski teritorij duboki i više od pet kilometara, djelovanja pod snajperskom vatrom i akcije po miniranim terenima, muškim su suborcima bila – uobičajena stvar. O muško-ženskim odnosima na “prvoj liniji”, Ljiljana kaže:

“Iznimno su me cijenili i poštivali. No, kada je u pitanju bila borbena aktivnost, smatrali su me potpuno ravnopravnom i nije bilo ‘tetošenja’. S druge strane, na neki su način njegovali činjenicu da sam žena. Pamtim, recimo, stručak bijelog, proljetnog cvijeća koje su mi nabrali i poklonili. Divno su to sve balansirali moji suborci.”

Doktorica znanosti s puškom u ruci

Naslovna fotografija na kojoj hoda s puškom, nastala je u samoj akciji:

“Da, volim ovu fotografiju jer nisam znala da nastaje i baš je autentična. Bilo je to 1993. godine kada smo ušli jedno pet kilometara u dubinu, u izviđanju neprijateljskog teritorija, mjesto Garin kuk. dubinsko izviđanje. Proživjelo se dosta dramatičnih situacija… Jednom prilikom pri izvlačenju s minskog polja, zapela za potezni najlon, a znali smo se naći i pod unakrsnom snajperskom vatrom.”




Trenutak kada je Ljiljana zapela za potezni najlon/Foto: Privatna arhiva

U borbi za prilagodbu mirnodopskom životu, energičnoj Ljiljani Zmijanović najviše je pomogao rad na samoj sebi, učenje i naobrazba. Doktorica je društvenih znanosti u području ekonomije, a od 1997. do 2009. godine bila je voditeljica Službe za prezentaciju NP Krka. Uz to, bila je voditeljica više projekta, znanstvenih ekspedicija i ekoloških programa. Danas je profesor u srednjoj školi u Šibeniku u kojoj predaje sve ekonomske predmete, a sa svojim učenicima bilježi sjajne rezultate.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.