Foto: Bojnik Ivan Aljinović

MORH se oglasio o tragediji u kojoj je poginulo dijete: ‘Ovo se nikada do sada nije dogodilo’

Autor: S.V.

Zbog strašne tragedije koja se jučer dogodila na širem kninskom području kada je u eksploziji smrtno stradao 9-godišnji dječak, oglasio se MORH.

Podsjetimo, češki državljani zaustavili su se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona, pri čemu je otac s djetetom ušao u zabranjeni  prostor, dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom otac osobno stavio u svoj automobil. Dječak je aktivirao eksplozivno sredstvo i na mjestu izgubio život, dvije su osobe teže, a jedna lekše ranjena.

Odgovarajući na naš upit o činjenici da su civili bez problema ušli na vojni poligon i došli do eksplozivnog sredstva, Ministarstvo obrane i Oružane snage u svojem je odgovoru za početak izrazilo žaljenje zbog tragedije:

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

“Postavljeno je šest ploča upozorenja”

“Poligon ‘Josip Markić’ sastoji se od tri cjeline od kojih je cjelina 1, Kamp Bralovac, ograđena i ona je katastarski u vlasništvu Ministarstva obrane. Cjelina Bralovac osigurava se neprekidnom stražarskom službom. Prostornim planom Šibensko – kninske županije određen je prostor vojnog poligona ‘Josip Markić’ kao područje od iznimnog interesa za RH. Zemljište koje postrojbe Hrvatske vojske koriste za aktivnosti obuke (područja paljbenih položaja i područje ciljeva – cjelina 3) omeđeno je s tri strane Parkom prirode Dinara i osigurava se na način da su jasno istaknute dvojezične ploče upozorenja (na hrvatskom i engleskom jeziku) na kojima piše ‘Opasno područje – Moguć nailazak na neeksplodirana sredstva – Ulazite na vlastitu odgovornost'”, objašnjavaju iz MORH-a.

Te su ploče upozorenja, dodaju, postavljene na svim prilaznim putevima koji vode do područja ciljeva, odnosno do cjeline 3. Ukupno je postavljeno šest ploča upozorenja:

“Kada se na vojnom poligonu ‘Josip Markić’ organiziraju vojne aktivnosti poduzimaju se stroge mjere sigurnosti, kako za pripadnike Hrvatske vojske tako i za civilno stanovništvo. Na način da se tijekom provođenja tih aktivnosti uspostavlja stražarsko osiguranje koje sprječava prolaz ili se osigurava i usmjerava prolaznike u sigurnom smjeru. Neposredno prije provođenja gađanja besposadnim sustavima nadzire se područje s ciljem utvrđivanja sigurnog prostora za provođenje aktivnosti. Metna situacija postavlja se isključivo u području ciljeva da ne dolazi do zagađenja drugih prostora na poligonu.”

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Imaju tim koji se brine o pronalasku neeksplodiranih sredstava

Iz MORH-a kažu kako se posebna pozornost posvećuje se pronalasku neeksplodiranih sredstava koja se uništavaju na mjestu pronalaska. Naime, organizira se tim za motrenje i praćenje pogodaka, obvezna je nazočnost pirotehničara koji sukladno informacijama tima za motrenje uništava, odnosno zbrinjava neeksplodirana sredstva. Nakon provedenih aktivnosti, postrojba provodi sanaciju i čišćenje od ostataka eksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava. Po provedenom gađanju, u svrhu zaštite prirodnog okoliša, zapovjednici gađanja provode pregled terena (cjelina 3) te prikupljaju sve sigurne fragmente iskorištenog streljiva, te ga zbrinjavaju kao otpad.




Također, kažu u dopisu, kada se na vojnom poligonu ‘Josip Markić’ provode vojne aktivnosti stanovništvo se o tome posebno obavještava, i to na sljedeći način; informiranje preko Radio postaje Knin i drugih javnih glasila, informiranje preko MUP-a, tj. Policijske postaje Knin, informiranje preko Grada Knina, putem Javne vatrogasne postrojbe Knin, preko Planinarskog društva Knin, putem oglasne ploče na ulazu u vojni poligon ‘Josip Markić’.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Ovo se nikad nije dogodilo”

“Na toj su oglasnoj ploči jasno precizirani i vidljivi rasporedi aktivnosti za tekući mjesec te zone provođenja aktivnosti, a istaknuto je i područje ciljeva za koje stoji upozorenje o kretanju na vlastitu odgovornost zbog moguće zagađenosti neeksplodiranim ubojitim sredstvima.”

Ministarstvo obrane i Oružane snage nemaju saznanja o kakvom je eksplozivnom sredstvu riječ: “Napominjemo da je Policijska uprava zadarska izvijestila kako su svi tragovi pronađeni na mjestu događaja izuzeti i bit će proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’. Navodimo još jedanput da ploče upozorenja jasno sugeriraju da je na području vojnog poligona ‘Josip Markić“ ulazak na vlastitu odgovornost, da je to opasno područje i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva. Ističemo da vojni poligon ‘Josip Markić’ ondje postoji niz desetljeća i da se ovakva tragedija dosad nikad nije dogodila”, kažu iz ovog ministarstva i još jednom upozoravaju javnost da poštuju ploče upozorenja.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.