Foto: Vlado Kos / Cropix

Hrvatska mora platiti odštetu žrtvama ratnog zločina: Sve se zbilo u Orašju 1992. godine

Autor: Bruno De Zan

Općinski sud u Slavonskom brodu donio je nepravomoćnu presudu kojom Republika Hrvatska mora isplatiti 30 tisuća eura odštete bračnom paru čiju je prijavu ratnog zločina hrvatsko tužiteljstvo odbilo procesuirati.

Supružnici su zapovjednika Peru Vincetića zvanog Pero Konj i još dvojicu pripadnika HVO-a prijavili još 2005. godine, no hrvatsko pravosuđe godinama nije ništa poduzimalo po pitanju njihove prijave.

Riječ je o žrtvama Pere Vincetića zvanog Pero Konj visokopozicioniranog ratnog zapovjednika HVO-a koji je u kolovozu 2021. preminuo u osječkoj bolnici. Umro je svega nekoliko dana nakon što je protiv njega otvorena istraga zbog ratnog zločina.

Bilo je gore nego što mislite: Doznali smo detalje o Krvavom Uskrsu

Stravičan zločin

Zločin iz prijave dogodio se u travnju 1992. u Orašju u BiH. Supružnici su tamo držali restoran. Vincetić je kod njih banuo kasno po noći, u pratnji vojnih policajaca. Vlasnika je optužio da surađuje s neprijateljskim snagama, a zatim je započelo mučenje.

Najprije su odveli vlasnika restora, a zatim se isti dan vratili i po njegovu suprugu, vezali joj oči i odvezli je nepoznati stan u Orašju, silovali, te uz prijetnju oružjem prisilili je da ima preda sav novac i dragocjenosti koje su suprug i ona imali. Nakon toga Vidović ju je preko Hrvatske odvezao na mađarsku granicu, izbacio je iz auta i zaprijetio joj da se više nikad ne vraća natrag, te da pronađe novog muža jer će joj dotadašnji “plivati Savom”. Nedugo zatim saznala je da je tokom silovanja zatrudnjela, a nakon prekida neželjene trudnoće više nije mogla imati djecu.




Njezin suprug ispričao je kako ga je Vidović držao zatočenoga u svom stožeru, zlostavljao, ozljeđivao i tjerao ga da mu služi, a kad se uspio izvući, morao je u Zagreb na hitnu operaciju zbog unutarnjih ozljeda koje mu je Vidović nanio. Potom se pridružio ženi u jednom mjestu na jugu Mađarske gdje i danas žive. Oboje trpe teške fizičke i psihičke posljedice Vidovićeva zlostavljanja, a još 2007. su ga kako tvrde prijavili DORH-u za ratni zločin.

Foto: Unsplash

Pravosuđe nije reagiralo praktički 15 godina

Bračni par u više je navrata podnio kaznene prijave, ali hrvatsko pravosuđe sve do ljeta 2021. nije reagiralo. Tužiteljstvo je u rješenju o provođenju istrage navelo da je 53-godišnjak “osobno protuzakonito zatvorio veći broj civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovom zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora, pri čemu je koristeći se svojim ovlastima sprječavao poduzimanje potrebnih mjera i radnji nužnih za utvrđivanje neposrednih počinitelja i na taj način odobravao i ohrabrivao nezakonita postupanja sebi podređenih pripadnika, pristajući na to da oni nastave s takvim radnjama i pristajući na posljedice takvih radnji”.

”Uslijed navedenih radnji” piše na kraju priopćenja, ”poduzetih prema najmanje osamdeset civilnih i vojnih osoba, dvadeset i tri osobe su preminule, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede”.




Vincetića se teretilo da je više zatočenika držao, mučio, a neke od njih i ubio po improviziranim zatvorima koje je sam osnivao po Orašju i okolnom selima. Zatvore je organizirao po školama, u atomskom skloništu i drugim mjestima, a jedno od mjesta na kojem je, kako se sumnja, mučio zatočene bila je i njegova garaža uz njegovu obiteljsku kuću u selu Donja Mahala kod Orašja.

Suborac otkrio posljednje riječi Josipa Jovića: ‘Rekao je to dva puta i izdahnuo’

Država će plaćati odštetu

Republika Hrvatska sad će žrtvama plaćati odštetu, ali ne zbog počinjenog zločina, već zbog nemara tužiteljstva koje godinama nije pokretalo istragu. Vincetić je u međuvremenu promijenio ime i prezime i mirno živio u Tovarniku i Zadru.

Jedan od policajaca koji su bili s Vincetićem osuđen je 2017. u BiH. Tamošnje tužiteljstvo pokrenulo je protiv njega postupak zbog ratnog zločina i proglasilo ga krivim. Određeno mu je 13 godina zatvora, a među njegovim žrtvama bio je naveden i bračni par iz Orašja.

Hrvatsko tužiteljstvo ispitalo ih je tek 2012. iako su kaznenu prijavu podnijeli sedam godina prije. Tek 2017. hrvatski istražitelji stvarno su se počeli baviti ovim slučajem. Slučaj je bio vođen kao prijava protiv nepoznatog počinitelja iako su supružnici Vincetića identificirali, a njegov novi identitet također je utvrđen 2005. godine.

Neki ovo zovu najvećom izdajom u Domovinskom ratu: Poginuli zbog čudne zapovijedi s vrha

Općinski sud u Slavonskom Brodu nije pronašao opravdani razlog zbog kojeg je hrvatsko tužiteljstvo ignoriralo prijavu. Zaključeno je da zbog toga prema Zakonu o državnom odvjetništvu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju u “obnašanju dužnosti državni odvjetnik ili zamjenik državnog odvjetnika nanese fizičkoj ili pravnoj osobi nepravilnim ili nezakonitim radom”. U ovom slučaju radi se o šteti koju su pretrpjeli supružnici iz Orašja zbog neažurnosti Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.