Foto: Screenshot

HOS-ovci istupili s opakim odvjetnikom: ‘Imamo sumnje o spodobi koja je uništila spomenik’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U svezi nemilog događaja koji se odvio tijekom noći s petka na subotu (20. na 21. listopada) iz Predsjedništva Udruge IX bojne HOS-a Rafael vitez Boban putem konferencije za medije na kojoj su se pojavili sa zagrebačkim odvjetnikom Davorinom Karačićem – izvijestili su širu javnost o njihovom viđenju istog.

“To smo dužni napraviti prije svega zbog obitelji naših poginulih pripadnika čije su dostojanstvo i osjećaji time nedjelom nepopravljivo povrijeđeni”, kažu iz Udruge na čijem je čelu Marko Skejo.

“U maniri UDBA-e oštetili su nam svetinju”

Foto: Privatna arhiva

Naime, radi se o devastaciji i oštećenju spomenika podignutog 2014. godine u ulici Ruđera Boškovića, a u spomen na 46 poginulih pripadnika IX bojne HOS-a Rafael vitez Boban koji su na oltar domovine tijekom Domovinskog rata nesebično položili najveću moguću žrtvu .

“U maniri kriminalaca i UDBE te pod okriljem noći kao u najmračnijem razdoblju komunizma nama nepoznate spodobe oštetile su našu svetinju. Takav sumanuti čin mogao je biti osmišljen samo u glavi istinskog mrzitelja svega sa hrvatskim predznakom ili osobe sa teškim psihičkim poremećajima, antihrvata čiji postupci nas vraćaju u doba za koja smo mislili da su davno iza nas odnosno najmračnije doba komunizma i nekima nikada prežaljene Jugoslavije.”

Iz 9. bojne HOS-a naglašavaju kako je oštećen dio grba postrojbe, točnije natpis “Za dom spremni”, a koji je verificiran kao službeni dio grba IX bojne HOS-a i kao takav odlukom Ministarstva uprave RH uvršten u Službeno znakovlje svih ratnih postrojbi proisteklih iz Domovinskog rata.

“Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade 2001. godine. Napominjemo kako je, u skladu s europskom pravnom praksom u odnošenju prema simbolima, ključno sagledati kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje, odnosno veliča li u konkretnom slučaju totalitaran režim. Prema tome, nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. Riječ je o službenom znakovlju postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu.”




“Imamo naznake o kome se radi, ali ne želimo nagađati”

Splitski HOS-ovci kažu kako ne žele nagađati o potencijalnim počiniteljima iako o tome imaju svoje sumnje i naznake o kome se radi.

“Naime u pojedinim medijima izašlo je navodno priopćenje od strane gradskih vlasti grada Splita, bez imena i prezimena onoga koji je dao izjavu, a u smislu da će grad što žurnije popraviti nastalo oštećenje, ali samo nije jasno da li su ga isti već ’’popravili’  tijekom gore navedene noći ili će ga popraviti u obliku kakav je i bio. Činjenica je da je o istom događaju obaviještena i policija i to od strane neposrednih svjedoka koji su se zatekli na licu mjesta tijekom počinjenja tog gnusnog čina kao i od strane naše tajnice, a tijekom jutarnjih sati u subotu, dakle neposredno po našem saznanju o tom vandalskom i bezumnom nedjelu. Iako ovo nije prvi slučaj oštećenja našeg spomenika koji se pod naletom vandala i antihrvata našao i 2015. godine i 2017. godine te su počinitelji ostali ‘službeno nepoznati’ mi ne sumnjamo u sposobnost i djelotvornost naše policije te očekujemo da će brzo i ekspeditivno razriješiti ovaj slučaj i privesti počinitelje, posebice uzevši u obzir da postoji video snimak osoba (dvije muške i jedna ženska spodoba) koje stavljaju ljestve i skrnave spomenik te se zna u kojem pravcu su se isti uputili, a koji je pokriven video nadzorom.”

Foto: Screenshot

Predsjedništvo Udruge IX bojne HOS-a Rafael vitez Boban zaključuje kako je činjenica da se “na pripadnike Udruge IX bojne HOS-a oduvijek, a u posljednje vrijeme i pojačano vrši nečuveni pritisak kako u medijskom tako i u
političkom prostoru plasiranjem laži i poluistina čime nam se narušavaju temeljna ljudska prava koja su nam zagarantirana Ustavom RH.”




“Stoga smo spremni suočiti se sa svakim tko imam nešto protiv nas te na ljudskoj i demokratskoj javnoj raspravi argumentirati svoje stavove i to bilo kada i bilo gdje”, kažu na karaju priopćenja.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.