Foto: Screenshot/YT

Glavni tužitelj Crne Gore osumnjičen za ratni zločin: Navodno je mučio Hrvate u Cavtatu

Autor: S.V.

Bivši glavni specijalni tužitelj Milivoje Katnić saslušan je jučer u Specijalnom državnom tužiteljstvu (SDT) zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” na području Cavtata tijekom 1992. godine.

Prema informacijama Vijesti, Katnić se od 14. travnja nalazi u pritvoru zbog druge istrage, a u vrijeme ratnih događanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik zapovjednika za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

On je jučer na saslušanju u Specijalnom državnom tužiteljstvu negirao sve optužbe i ustrajao u tvrdnji da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

Foto: Screenshot

Teška optužnica

“Specijalno državno tužiteljstvo je nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, danas donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se u službenom priopćenju SDT-a.

OPERIRALI IH ‘NA ŽIVO’: Ovaj mladi Hrvat je umro kao žrtva mučenja u crnogorskom logoru

“Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je,na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrjeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih”, objašnjeno je u priopćenju.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.