Foto: Screenshot

Dva Srbina na sudu jer su mirno gledali ubijanje: Jedan je starac, ima 88 godina

Autor: S.V.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu održano je ročište kojim je nastavljeno suđenje protiv Dmitrović Branka (1936) i Begović Nikole (1952) zbog krivičnog djela protiv civila i ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništo u Zagrebu optužnicom od 13. prosinca 2019. godine tereti ih da su, B. Dmitrović (88), kao zapovjednik TO Kostajnica, i N. Begović (72), kao član štaba TO Kostajnica i zapovjednik Vojne policije postupali protivno odredbama međunarodnog ratnog humanitarnog prava.

Naime, od 12. pa do neutvrđenog dana u rujnu 1991. godine, na području Hrvatske Kostajnice i uže okoline, navedeni štab je organizirao i proveo predaju i zarobljavanje većeg broja pripadnika MUP-a RH i ZNG-a, kao i civila na lokacijama na brdu Djed i mostu preko Une prema B. Kostajnici.

(VIDEO) UŽASNA ISPOVIJEST LOGORAŠA S POZNATE SNIMKE IZ ’91 ‘: Hrvatska Kostajnica je pala zbog izdaje, četnici su imali sve informacije’

Znali su za likvidacije

Nakon što su i idućih dana na okolnom području H. Kostajnice zarobljavani pojedini pripadnici MUP-a i ZNG-a i civili, mještani H. Kostajnice, osumnjičeni dvojac je postupao protivno odredbame međunarodnog ratnog humanitarnog prava, znajući da se pojedine ratne zarobljenike i civile prilikom predaje i razoružavanja izdvaja i odvodi u Menčenčane gdje se nalazio štab TO, te znajući da se neke od njih i likvidira i da se jedna od likvidacija zataškava, nisu ništa poduzeli kako bi nezakonite radnje svojih podređenih zaustavili i spriječili.

Također, nisu kaznili počinitelje iako su bili svjesni da će se ovakvi nezakoniti postupci prema zarobljenim civilim i pripanicima MUP-a i ZNG-a nastaviti, što se i dogodilo kada je usmrćeno osam ratnih zarobljenika i dvoje civila na lokaciji Plavićevac, te jedan civil i jedan pripadnik ZNG-a na lokaciji Babina Rijeka, dok se jedan pripadnik rezervnog sastava MUP-a i jedan civil, nakon zarobljavanja i kraćeg boravka u dijelu H. Kostajnice pod nazivom Tirol, do danas vode kao nestale osobe. Optuženi su nedostupni hrvatskom pravosuđu pa im se sudi u odsustvu.




 




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.