Foto: Screenshot/yt

Branitelji traže zaštitu domoljubnih hitova: ‘U komunizmu nije bilo sprdnje s partizanskim pjesmama’

Autor: Snježana Vučković

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk iskoristio je Dan antifašističke borbe kako bi od ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek službeno zatražio da Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u registar nematerijalne baštine upiše partizanske pjesme.

Bauk je objasnio kako su partizanske, borbene, domoljubne, radničke i revolucionarne pjesme pjevale grupe partizanskih boraca koji su bili dio kazališnih ili kulturnih skupina koje su nastupale na kulturnim manifestacijama u partizanskim jedinicama ili n oslobođenim teritorijama

Nakon što je Arsen Bauk od Ministarstvu kulture zatražio da se zakonom zaštite partizanske pjesme, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) također je od ovog ministarstva zatražila da se zakonom zaštite hrvatske domoljubne pjesme, prije svega one iz Domovinskog rata:

Ovo su pjesme za koje se traži zakonska zaštita

“Domoljubne pjesme se, nažalost, sve manje mogu čuti na radiju i televiziji, kao da se sramimo pjesama o obitelji, Bogu i ljubavi, a posebno o Domovinskome ratu”, kaže predsjednik udruge Mladen Pavković.

On otkriva i koje bi se domoljubne pjesme trebale zakonski zaštititi: “‘Moja Domovina’, ‘Bože, čuvaj Hrvatsku’, ‘Od stoljeća sedmog’, ‘Lijepa li si’, ‘Mi smo garda Hrvatska’, ‘Stop the Word in Croatia’, ‘Vukovar’, ‘Viva Croatia’, ‘Kad sklopim oči’, ‘Gospodine generale’, ‘Dajem ti srce’, ‘Hercegovina u srcu’, ‘Kad raziđe se dim’.

Palo priznanje o hrvatskim domoljubnim pjesmama: ‘Srbin sam i slušam Čavoglave’




Na spisku se nalazi i ‘Croatio, iz duše te ljubim’, ‘Ne dirajte mi ravnicu’, ‘Iznad polja makova’, ‘Poljubi zemlju’, ‘Kad zazvone dubrovačka zvona’, ‘Sretan je onaj tko Hrvatsku ima’, ‘Ljubim te do bola’, ‘Kada Sava krene prema Brodu’, ‘Hrvatski mornari’, ‘Oj, Hrvatska Mati’, ‘Hrvatine’, ‘Lupi petama, reci sve za Hrvatsku’, ‘Rane 90-te’, a i ‘Bojna Čavoglave’.

Pavković podsjeća kako su u vrijeme komunizma partizanske pjesme i pjesme o maršalu Titu bile “zakonom zaštićene”: “Nikome nije bilo dopušteno da se s njima sprda, već su se pjevale i emitirale poput ‘božanstva’. I danas se bez problema izvode na raznim partizansko-komunističkim dernecima, za razliku od nekih sjajnih pjesama hrvatskog branitelja i najistaknutijeg hrvatskog domoljubnog pjevača Marka Perkovića Thompsona.”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.