Francis Joseph Dean/Deanpictures/Guliver Image

Udarac za vlasnike električnih automobila: Munjevito gube na cijeni, ubrzo vrijede manje od ‘benzinaca’

Autor: K.I.

Zabrinjavajuć podatak za sve vlasnike električnih vozila objavio je iSeeCars, portal specijaliziran za kupnju i prodaju rabljenih vozila. Naime, prema njihovoj studiji osjetno brže pada cijena rabljenih električnih vozila u usporedbi s rabljenim vozilima s motorima unutarnjeg sagorijevanja i hibridnim vozilima.

Statistika kaže kako su cijene električnih vozila pale za 30% do 40% od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju.

Razlika je uistinu velika, a pad cijena rabljenih vozila drastičan bez naznake da će se vrijednosti cijena električnih vozila stabilizirati. Zasad je činjenica da cijene rabljenih električnih automobila padaju i da još nisu dosegle najnižu točku.

Foto: Davor Zunic / CROPIX

Zanimljiva paralela

S druge strane, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna. Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla Modela 3.

U lipnju 2023. električni automobil Tesla Model 3 je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2635 dolara, ali u svibnju 2024. situacija se okrenula. Sada Tesla Model 3 ima prosječnu cijenu 4806 dolara nižu od BMW-a.

Također se navodi primjer u kojem su uspoređene vrijednosti BMW-ovog modela X3 i Tesla Modela Y. Iako je Teslin Model Y bio čak 4570 dolara skuplji od modela BMW-a X3 u siječnju 2024., četiri mjeseca kasnije situacija se promijenila i razlika je smanjena na svega 175 dolara.

Hrvat primijetio dosta zabrinjavajuću situaciju na hrvatskim cestama: ‘Mene to baca u očaj’







Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.