Foto: Verne

Sve što trebate znati o robotaksijima: Imaju tri ključna elementa, a zna se i kada kreću na cestu

Autor: B. D.

Poduzetnik Mate Rimac predstavio je robotaksi pod nazivom Verne i cjelokupni ekosustav urbane mobilnosti, uključujući sve funkcionalnosti buduće usluge koja dolazi u Zagreb. Dizajn vozila, nazvanog po slavnom francuskom piscu znanstvene fantastike Julesu Verneu, trebao bi transformirati gradski prijevoz.

Ekosustav se sastoji od tri ključna elementa: autonomnog električnog vozila, korisničke aplikacije i specijalizirane infrastrukture. U svakom gradu će postojati centralno mjesto, nazvano Mothership, gdje će se vozila pregledavati, održavati, čistiti i puniti.

Verne je dvosjed, jer kako tvrde osnivači kompanije, 90% vožnji koristi jedna ili dvije osobe. Klizna vrata olakšat će ulazak, a unutrašnjost će pružiti više prostora nego u Rolls Royceu, s interijerom nalik dnevnoj sobi i ekranom od 43 inča za zabavu i informiranje.

‘Neće imati papučice za gas i kočnicu’

Vozilo je izrađeno na potpuno novoj platformi i nema upravljač niti papučice za gas i kočnicu, jer je dizajnirano za autonomnu vožnju. Prvi proizvodni pogon za ova autonomna električna vozila gradi se u Zagrebu, a usluga će biti pokrenuta 2026. godine, rekao je Rimac.

Ovako izgleda robotaksi, ‘dnevni boravak na kotačima’, a Rimac je šokirao cijenom vožnje

 




“Robotaksi neće biti savršen. Moramo ga napraviti da bude siguran. Verne će biti najsigurniji mogući automobil u slučaju da se dogodi nesreća. Mi ćemo brinuti o svemu, vi nećete morati brinuti ni o čemu. Moći ćete se opustiti, gledati film, raditi bilo što što želite. Automobil ćete moći potpuno personalizirati. Koji god robotaksi pozovete, moći ćete birati koju glazbu ćete slušati, taj robotaksi bit će potpuno vaš”, najavio je Rimac.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iskustvo vožnje visoke klase za cijenu Ubera ili Bolta

Rimac je napomenuo kako će se auto proizvoditi u Hrvatskoj, a za njega se zanima 11 gradova.

“Želimo ponuditi iskustvo vožnje visoke klase, a za cijenu Ubera ili Bolta. Ovdje su predstavnici gradova iz Engleske i Njemačke”, rekao je Rimac, ne otkrivši koji su gradovi zainteresirani za Verne, ali je dodao da će se zbog njegovih vozila mijenjati zakonodavni okvir. Nada se da će zakoni biti spremni u isto vrijeme kad i njegova usluga.




“Svi će gledati na to i svaka će se greška gledati uvećano. Želimo osigurati najsigurnijeg vozača, a to je sustav, a i da dođe do sudara, ovaj auto je najsigurnije vozilo, jer ima najveću moguću udarnu površinu, a i nema upravljačke ploče ili volana na koje se ljudi mogu ozlijediti. Uz to, auto se neće pokrenuti ako niste vezani kako treba. Sve što smo radili smo napravili tako da se smanje šanse za ozljede”, rekao je Rimac i dodao: ‘Ako je neki tehnički problem, stiže zamjensko vozilo’.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.