Foto: Pexels

Stižu velike promjene za vaše limene ljubimce: Od sutra ovo moraju imati

Autor: I.G.

Europska unija uvodi strože sigurnosne standarde za automobile. Od 7. srpnja 2024. godine, svi novi modeli automobila morat će biti opremljeni nizom naprednih sustava pomoći, uključujući sustav za upozorenje na prekoračenje brzine.

Ovi zahtjevi će se odnositi samo na modele koji budu predstavljeni nakon ovog datuma, dok će postojeći modeli morati uvesti ove sustave prilikom sljedećeg redizajna ili predstavljanja novog modela.

Jedan od ključnih novih sustava je Intelligent Speed Assistance (ISA). Ovaj pametni sustav koristi zvučne i vizualne signale kako bi upozorio vozače kada prekorače ograničenje brzine, a može i automatski smanjiti pritisak na papučicu gasa, čineći vožnju sigurnijom.

Važno je napomenuti da ISA ne može trajno ograničiti brzinu automobila niti ga aktivno kočiti, ali se ne može trajno isključiti. Vozači mogu privremeno deaktivirati sustav pri svakom pokretanju vozila, no on će se automatski ponovno aktivirati pri svakom paljenju automobila.

Foto: Pixababy

Obvezni sustavi

Novi propisi također zahtijevaju uvođenje drugih obaveznih sustava pomoći:

Crna kutija (Blackbox): Ovaj uređaj kontinuirano bilježi podatke o brzini, kočenju i aktiviranju zračnih jastuka, te ih čuva nekoliko sekundi prije i nakon nesreće kako bi se omogućila rekonstrukcija događaja. Podaci se pohranjuju lokalno u vozilu i anonimizirani su.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Automatski sustav koji prepoznaje opasne situacije i automatski zakoči vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.




Rimac predstavio Bugatti razvijen u Hrvatskoj, jedan stvar privukla posebnu pozornost

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Signalno svjetlo na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje kada je započelo snažno kočenje.




Upozorenje na umor: Sustav koji prati budnost vozača i izdaje upozorenja, poput akustičnih

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane Alcolocks, također postaje obavezno. U budućnosti će se imobilizatori jednostavno morati naknadno ugraditi.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.