Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Rimac objavio video o razvoju robotaksija: ‘Sve što smo krenuli raditi se činilo suludim’

Autor: F.F

Prošlog tjedna, Mate Rimac je predstavio robotaksi, ali nije sve prošlo bez problema. Robotaksi, nazvan Verne, nije reagirao na naredbe tijekom predstavljanja u Rimac Kampusu. Rimac je pokušao dva puta pozvati vozilo na pozornicu putem aplikacije, ali bezuspješno.

Ovaj incident izazvao je brojne kritike, pogotovo jer je Rimčeva tvrtka primila 180 milijuna eura od poreznih obveznika EU. Danas je Rimac objavio novi video u kojem detaljnije prikazuje robotaksi Verne, koji je razvijen od strane bivše tvrtke P3M.

Rimac je istaknuo kako su željeli stvoriti automobil s potpuno novim pristupom, fokusirajući se na autonomnu vožnju i potpuno novo korisničko iskustvo.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Fijasko na predstavljanju

Rimac je predstavio različite modele robotaksija, počevši od dvosjeda iz 2019. godine, naglašavajući prilagođavanje prostora prema potrebama putnika. Također je istaknuo tehnološki napredak kroz godine, posebno u području sigurnosti i dizajna.

“Htjeli smo malo ući u detalje i pokazati kako smo došli do toga gdje smo danas. Razvoj konvencionalnog auta je užasno dug i kompleksan proces, ne može ga napraviti puno ljudi. Kada se razvija konvencionalan auto, obično se uzima neka konkurencija, prethodnik ili proizvođač koji ima neke modele i od toga se kreće. Mi smo htjeli napraviti nešto drugačije: Auto razvijen od nule, kako bi iskoristio prednosti autonomne vožnje”, rekao je Rimac.

Govoreći o sigurnosti, Rimac je naglasio kako Verne treba biti jedan od najsigurnijih automobila na svijetu, s naprednim sustavima zaštite putnika. Planira se testiranje robotaksija u Zagrebu prije proširenja na druge europske i svjetske gradove. Potom je pokazao model iz 2019. s kojim su, kako tvrdi, krenuli u razvoj ideje.

Pogledajte kako robotaksi već vozi na ulicama, ovaj nudi i više od Rimca




‘Sve se činilo ludim’

“Tada smo već imali dvosjed. Zašto dvosjed? Zato što podaci pokazuju da 90 posto taksi ili Uber vožnji je jedna ili dvije osobe u autu. Mi smo željeli za dvije osobe napraviti najbolje iskustvo, najviše prostora”, pojašnjava.

Pokazao je i model iz 2021. pa otkrio kako su tada imali senzore na krovu, dok su 2022. godine taj dizajn redefinirali:




“Ne samo dizajn, nego i tehničke karakteristike, crash zahtjeve i slično. Mi razvijamo vlastiti auto i ostale elemente sustava, ali jedan dio koji smo se odlučili ne razvijati je autonomna vožnja. Radili smo s najboljim firmama na svijetu, a na kraju smo se odlučili za Mobileye”, veli Rimac.

Pričao o sigurnosti

Nakon toga, Rimac je ušao u robotaksi. Istaknuo je da je cilj stvoriti dojam da se putnici osjećaju kao da su u svom vlastitom automobilu kada uđu u Verne. Rimac je objasnio kako će Verne imati podatke o osobama koje ulaze, prilagođavajući glazbu i temperaturu prema preferencijama.

Govoreći o sigurnosti, Rimac je naglasio da je njihov cilj razviti sustav autonomne vožnje koji je najsigurniji na svijetu, bolji čak i od 99 posto ljudskih vozača. Iako je vjerojatnost nesreće vrlo mala, Rimac je istaknuo da je važno da Verne bude najsigurniji auto na svijetu u takvim slučajevima.

Dalje je pojasnio detalje o sigurnosti, ističući kako su sjedala postavljena daleko iza, pružajući mnogo prostora ispred za apsorpciju energije udarca. Također je spomenuo da Verne neće krenuti ako putnici nisu pravilno vezani. Sustav također uključuje airbagove za zaštitu od bočnih sudara i drugih mogućih opasnosti, iako su takvi scenariji vrlo rijetki zbog naprednog sustava autonomne vožnje.

Potrošnja goriva vam rapidno raste, a vozite umjereno? Evo u čemu leži problem

Žele robotaksije predstaviti svijetu

Zagreb je prvi grad u kojem se testira ovaj sustav, a planira se proširenje na druge gradove u Europi i izvan nje. Rimac je naglasio važnost što ostaje hrvatska firma te da će robotaksiji biti proizvedeni u Hrvatskoj i izvoženi diljem svijeta. Njegova vizija nije samo imati nekoliko stotina robotaksija u Zagrebu, već tisuće koje se proizvode u novoj tvornici u južnom dijelu Zagreba.

Rimac je također podijelio svoje mišljenje o napretku i inovacijama koje su postigle u posljednjih 15 godina, ističući da su nekadašnji izgledali kao nemoguće ili suludo. Njihov cilj je završiti ovaj veliki projekt do 2026. godine i postati ključni igrač u globalnom razvoju autonomne vožnje i srodnih tehnologija.

“Što god smo radili u posljednjih 15 godina, činilo se nemogućim, suludim… Raditi najbrže električne aute na svijetu u Hrvatskoj, ovdje razvijati i proizvoditi baterije za najbolje proizvođače automobila, napraviti najveću tvornicu u jugoistočnoj Europi. Sve se činio suludo. Ovo je velik projekt, naravno da nije jednostavan”, dodao je.

Rimac je istaknuo važnost ostanka tvrtke u Hrvatskoj te planove za izgradnju tvornice u južnom dijelu Zagreba. Završno je izrazio vjeru u projekt i optimizam za budućnost autonomne vožnje. Planovi za završetak projekta su za 2026. godinu, s nadom da će Zagreb biti ključan u globalnom razvoju robotaksi tehnologije.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.