Foto: Bozo Radic / CROPIX

Potrošnja goriva vam rapidno raste, a vozite umjereno? Evo u čemu leži problem

Autor: K.I.

Vozite svoj automobil umjereno, bez pretjerane jurnjave i ganjanja koji bi mogli uvjetovati višu potrošnju. Dakle laki ste na gasu, a primijetili ste da vam se potrošnja goriva iznenada povećala? Evo u čemu leži problem.

Naime, krivac je vrlo vjerojatno jedna neupadljiva komponenta skrivena u ispušnom sustavu vozila, a njen utjecaj na performanse, potrošnju goriva i emisije je golem. Riječ je o lambda sondi koja spada među potrošne materijale, a kao takav ima svoj rok trajanja.

Čemu zapravo služi lambda sonda? Zahvaljujući toj komponenti koja se pojavila u benzinskim motorima s unutarnjim izgaranjem koncem 1970-ih upravljačka jedinica motora izračunava koncentraciju kisika u ispušnim plinovima i zatim optimalno prilagođava smjesu goriva i zraka.

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Najočitiji simptomi

Početkom ovog tisućljeća sonda se počela ugrađivati i uz dizelske motore te pomaže u smanjenju štetnih emisija. Ujedno ima i zaštitnu funkciju motora jer detektira i zaustavlja štetno izgaranje u praznom hodu.

Postojeći sustav sastoji se od dvije sonde kontrolne sonde ispred katalizatora i dijagnostičke sonde iza njega, a sustav funkcionira tako da količina lambda (λ) odgovara omjeru goriva i zraka. Idealnom se vrijednosti smatra λ=1.

Kako vozač može primijetiti da je rad lambda sonde na njegovom automobili neispravan? Kvar na lambda sondi može se pojaviti i detektirati na nekoliko načina, od kojih su najčešći: smanjenje performansi motora, slabije ubrzanje, nepravilan rad motora, povećana potrošnja i pojava vidljivog ispušnog dima. Valja naglasiti kako nastajanju problema pridonosi vožnja na kratkim rutama, budući to ubrzava kemijsko starenje elektroda. Dakle, ukoliko primijetite neke od ovdje navedenih znakova prvi korak trebao bi biti posjet ovlaštenom servisu vozila.

Evo kako pravilno i u kratkom roku izmijeniti brisače na vašem automobilu







Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.