Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Po ljeti vozite bosi ili u japankama? Pogledajte prijeti li vam kazna u Hrvatskoj ili susjedstvu

Autor: K.I.

Došlo je ljeto, velike su vrućine i svi smo debelu zimsku odjeću i obuću zamijenili onom ljetnom. Što se obuće tiče, natikače i japanke nose i muškarci i žene, a mnogi su spremni u njima sjesti i za volan. Međutim, kako to utječe na prometnu sigurnost?

Kod obuće kao što su japanke ili sandale postoji opasnost da se pedala zaglavi između cipele i stopala. Europski autoklubovi napravili su istraživanje prometnih pravila u državama i prikupili saznanja o kažnjivosti takve vožnje, prijenos revijahak.hr.

Dakle, u Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu nema posebnih pravila o obući za vožnju ili bosonogoj vožnji. U prijevodu sve je dopušteno i neće vas snaći kazna u slučaju da vas policija zaustavi kao vozite primjerice bosi ili u japankama, navodi se u tekstu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U Hrvatskoj nema zabrane

U susjednoj nam Italiji isto tako nema pravila, ali postoji jedna caka. U slučaju slučaju prometne nesreće ako policajac u zapisnik unese da imate neadekvatnu obuću, osiguravajuća kuća može vam uskratiti isplatu. U Sloveniji također nema izričite zabrane, a uhvate li vas policajci da vozite bosi ili u japankama samo će vas upozoriti.

U Mađarskoj nema pravila, odnosno ona nisu upisana u zakon, ali u slučaju nesreće vozač može biti proglašen odgovornim ako nije imao odgovarajuću obuću na nogama. U Njemačkoj, po zakonu, vozač mora učiniti sve da osigura sigurno upravljanje automobilom. To se često interpretira kao preporuka da ne vozite u japankama, sandalama, ali kažnjavanje nije definirano.

A kakva je situacija u Hrvatskoj? Također nema posebnih pravila, ali iz HAK-a upozoravaju na oprez pozivajući se na istraživanja provedena od strane Austrijskog autokluba koja su pokazala da je vrijeme reakcije vozača koji upravlja vozilom noseći japanke na nogama bitno sporije nego onoga koji nosi tenisice, a ujedno je slabija sila kočenja.

Potrošnja goriva vam rapidno raste, a vozite umjereno? Evo u čemu leži problem







Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.