Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Pala povijesna odluka EU: Možemo očekivati ‘šamarčinu’ od Kine, ovo se mnogima neće svidjeti

Autor: V.S

Europska komisija donijela je povijesnu odluku. Od 5. srpnja bit će uvedene visoke carine na baterijska električna vozila proizvedena u Kini, a ova će odluka zasigurno redefinirati odnose EU-a s Kinom.

Nakon ovog poteza, piše Euronews, možemo očekivati da će Kina uzvratiti udarac, tj. da će uslijediti mjere odmazde protiv europskih proizvođača.

Odluka koja je najavljena početkom lipnja zapravo je rezultat devetomjesečne istrage koja je otkrila da se subvencije “pumpaju” kroz cijeli opskrbni lanac BEV-ova proizvedenih u Kini, kako od strane domaćih tako i od stranih tvrtki.

Foto: Guliver Image

Val jeftinog uvoza

Dužnosnici su priopćili kako je javni novac otkriven posvuda, od iskopavanja sirovina potrebnih za proizvodnju baterija do brodskih službi angažiranih da donesu gotove proizvode do europskih obala.

Sam opseg subvencija omogućuje kineskim proizvođačima da ponude svoje BEV po osjetno nižim cijenama od onih koji se sklapaju u bloku, gdje su troškovi energije i rada puno veći. Razlika u cijenama izazvala je brz porast uvoza BEV-ova proizvedenih u Kini: s 3,9% tržišnog udjela u 2020. na 25% na kraju 2023., objavila je Europska Komisija.

Dakle, zaključak svega je kako val jeftinog uvoza predstavlja “prijetnju od ekonomske štete” industriji EU-a te da bi mogao dovesti do razornih gubitaka, kao i uzdrmati sigurnost 12 milijuna izravnih i neizravnih radnih mjesta.

Iako će uvođenje mjera za sada biti privremeno, carinske vlasti će od kineskih izvoznika tražiti bankovne garancije, a ne gotovinu, tako da krajnji kupci možda neće odmah primijetiti promjenu u svom džepu.




Konačna odluka bit će donesena za četiri mjeseca.

Carinici iz susjedstva zavirili ženi u gaćice i skoro pali u nesvijest: Crni Porsche krije grdu tajnu




 

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.