Foto: Bozo Radic / CROPIX

Olakšanje za vozače, dolazi novi pravilnik o nesrećama: Evo što se mijenja u osiguranju

Autor: B. D.

Novi pravilnik o prometnim nesrećama olakšat će postupak isplate šteta za oštećene osobe i povećati obveze osiguravajućih društava. Osiguravatelji će informirati klijente o postupku prijave štete, tražiti potrebnu dokumentaciju i redovito obavještavati oštećene o statusu zahtjeva. Pravilnik predviđa detaljna objašnjenja odluka i poštivanje rokova, te omogućuje korištenje Europskog izvješća o nesreći kao odštetnog zahtjeva.

Osiguravatelji smiju tražiti samo osnovne podatke i sami pribavljati potrebnu dokumentaciju od nadležnih tijela. Moraju razmotriti nalaze neovisnih vještaka i ponude odabranih servisa, bez uvjetovanja nagodbom ili popravkom kod određenog servisera.

Osiguravatelji moraju obrazložiti sve stavke odštetnog zahtjeva, navesti detalje o visini štete i omogućiti pravo na prigovor. Rokovi za zaprimanje zahtjeva i isplatu šteta su 3 radna dana za evidentiranje zahtjeva i 15 dana za isplatu naknade, a najkasnije 60 dana od zaprimanja zahtjeva.

Foto: Bozo Radic / CROPIX

‘Išlo se na višu transparentnost’

Novi pravilnik poboljšava postupak naplate štete, čineći ga bržim, jednostavnijim i pravednijim. Svaka odšteta će pokrivati stvarne troškove popravka, a oštećeni će moći priložiti nalaze neovisnih vještaka i sami birati servise za popravak štete.

Radila u autosalonu, pa razotkrila taktike za manipulaciju kupaca: ‘Puni su trikova’

“Kroz ovaj pravilnik se išlo na višu transparentnost i informiranost oštećenih osoba o tome kakvi su postupni koraci unutar društva za osiguranje da dođete na kraju do onoga što želite, ili do isplate ili do stvarnog popravka automobila”, objasnila je za Dnevnik Nove TV Anamarija Staničić, članica Upravnog vijeća Hanfe.




Novi pravilnik trebao bi pogodovati vozačima, no do sad je praksa pokazala da oštećenici imaju puno problema s popravcima. “Popravak automobila kojemu je oduzeta prednost, imao je samo materijalnu štetu srećom, odužio se na gotovo šest mjeseci”, upozorio je Ante Radić iz Auto motor i sport.

 




 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.