Foto: NP Brijuni

Najskuplji automobil u Hrvatskoj: Sat vremena vožnje košta 1400 eura

Autor: M.D.

Jedno od omiljenih boravišta doživotnog poglavara Jugoslavije, Josipa Broza Tita bili su Brijuni. Ondje je Tito, unatoč svojim državničkim obvezama boravio od četiri do šest mjeseci godišnje.

U svojoj rezidenciji, izgrađenoj u pedesetima, ugostio je brojne državnike, diplomate i javne osobe. Često ih je rado vozio u jednom od svojih 85 automobila. Riječ je o kabrioletu Cadillac Eldorado, koji je na otočićima u blizini Istre prešao čak 29.000 kilometara.

Kako stoji na stranicama Nacionalnog parka Brijuni, Tito je u svome Cadillacu, između ostalih, vozio egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nassera, indijskog političara Javaharlala Nehrua, indijsku premijerku Indiru Gandhi, princa Kambodže Sihanouka, etiopskog cara Hailea Selassiea, belgijsku kraljicu Elizabeth

Foto: NP Brijuni

Puno guta i puno košta

Titov Cadillac je tamnozelene boje, dugačak je 560 i širok 200 centimetara. Motor s osam cilindara daje 260 konjskih snaga. Guta 25 litara goriva na sto kilometara. Danas se čuva u staklenoj garaži, a moguće ga je i iznajmiti uz prethodnu najavu. Trenutno vozilo nije u funkciji.

Tito je koristio 85 automobila, ali ovaj mu je bio omiljeni: ‘I ona je sjedila u njemu’

Kako doznaje Mirovina.hr, Titov Cadillac dostupan je za najam od 1. travnja do 1. studenog ove godine. Pola sata vožnje košta 700 eura, dok je za puni sat potrebno izdvojiti čak 1400 eura. Samo za usporedbu, minimalna neto plaća za ovu godinu iznosi oko 677 eura, dok je prosječna plaća za ožujak iznosila 1326 eura.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.