Foto: CORTIER/ BSIP / Guliver Image

Krivotvoreni zračni jastuci zbog kojih ljudi stradavaju preplavili tržište, vozači zabrinuti

Autor: KIR

U volanima i armaturama nekih automobila sada vreba nova prijetnja. Ne, nije riječ o neispravnim Takata zračnim jastucima, već je riječ o povećanoj pojavi krivotvorenih zračnih jastuka po čitavom svijetu zbog čega u prometu stradava sve veći broj ljudi.

O cijeloj je problematici izvijestio ugledni The Wall Street Journal koji navodi da krivotvoreni zračni jastuci uzrokuju sve više smrtnih slučajeva, da zbog njih dolazi do sve većeg broja uhićenja i da ih je u automobile ugrađen velik, zasad nepoznat broj.

U tekstu se također navodi kako problem datira još od opoziva Takate, kada je otkriveno da brojna vozila imaju lažne sustave za napuhavanje zračnih jastuka. Neka od njih imala su i prazna kućišta za zračne jastuke, a otkriveno je krivotvorine mogu imati iste oznake kao i originalni dijelovi.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX/Ilustracija

Prevaranti dobro zarađuju

Krivotvoreni zračni jastuci najčešće se izrađuju od kombinacije rabljenih i neodobrenih dijelova uz dodatan originalnog kućišta kako bi prividno izgledalo kao da je sve u redu, da se radi o originalu.

The Wall Street Journal navodi da se krivotvorine ponekad prodaju kao novi na internetu i stranicama kao što je eBay po nižoj cijeni od originalnog dijela. Navodno profit po pojedinom jastuku za prevarante iznosi na stotine dolara.

Kako vlasnici automobila onda mogu biti sigurni da u svojem vozilu doista imaju originalni zračni jastuk? Jedina garancija zasad je isti mijenjati u ovlaštenim servisima koji koriste sve originalne dijelove.

Ako pijete tablete protiv glavobolje liječnici vam mogu zabraniti vožnju, a to nije sve







Autor:KIR
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.