Pixabay

Jeste li znali? Mercedesova zvijezda nekada je imala i četvrti krak

Autor: J.A.

Mercedesova “trokraka zvijezda” zasigurno je jedan od najprepoznatljivijih simbola na svijetu.

Gottlieb Daimler imao je viziju o univerzalnom prijevozu, a trokraka zvijezda savršeno se uklapala u tu priču gdje je svaki krak predstavljao jedan vid mobilnosti – prijevoz na zemlji, vodi i nebu.

Ipak, Daimler je imao i veće snove, a njih su se sjetili njegovi sinovi Paul i Adolf. Kompanija Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) je početkom prošlog stoljeća postala veliki igrač te joj je trebao pamtljiv i prepoznatljiv logo.

Braća Paul i Adolf prisjetili su se razglednice koju je poslao njihov otac dok je još uvijek radio u Deutzu. Gottlieb je na razglednici nacrtao zvijezdu kojom je označio gdje se nalazi njihova kuća te je supruzi napisao da će ta zvijezda jednom sijati i iznad njegove tvornice.

Paul i Adolf patentirali su zvijezdu s tri, ali i s četiri kraka. Gottlieb, koji je preminuo u ožujku 1900. godine, neposredno prije 66. rođendana, sanjao je o zvijezdama, o osvajanju svemira. Taj četvrti krak upravo je označavao mobilnost u svemiru.

Njegovi sinovi su se od 1910. odlučili za trokraku zvijezdu jer im se osvajanje zvijezda u tom trenutku učinilo ipak suviše ambicioznim. Nesuđeni logo, zvijezdu sa četiri kraka, prigrlila je DASA, aeronautička podružnica kompanije Daimler-Benz, koja je postojala od 1989. do 2000.




Gottlieb Daimler imao je moto: “Najbolje ili ništa” koji je Mercedes-Benz uklopio u svoj slogan 2010. godine. U prvim godinama oko ‘Trokrake zvijezde’ nije bilo prstena, dodan je 1916.

Vozili smo: Gradski šminker koji živi na visokoj nozi u duši je mala S klasa




Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.