Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Evo kako pravilno i u kratkom roku izmijeniti brisače na vašem automobilu

Autor: GIŠ

Kišno vrijeme, koje postaje sve češće u našim krajevima zbog globalnog zatopljenja i mijenjanja klime iziskuje veći oprez vozača tijekom vožnje i pravilno održavanje bitnih dijelova automobila za takve prilike u prometu.

Naravno uz gume, koje su bitne za sigurno prijanjanje s podlogom tijekom kišnog razdoblja i mokrih cesta, druga stvar su brisači vjetrobranskog stakla, koji ako nisu propisno održavani i zamijenjeni, mogu dovesti do rizičnih situacija na cesti.

Brisači u pravilu moraju odmah obrisati odu s vjetrobranskog stakla, a ako iza prolaska metlica zapazite crte po staklu, vjerojatno je vrijeme da zamijenite brisače, jer se guma istrošila i više ne obavljaju pravilno svoju funkciju.

Tri vrste

Jesu li vaši brisači isprani ako možete provjeriti špricanjem tekućine po vjetrobranskom staklu, a sama izmjena metlica brisača je relatino jednostavan posao, koji možete obaviti sami, ali ipak je potrebno znati neke stvari prije nego što to pokušate.

Svaka marka ili model automobila može imati različitu vrstu metlica brisača, stoga se preporučuje kupnja univerzalnih brisača s kojima dolazi većina novih vozila. Postoje tri vrste brisača, one s ravnom metlicom su najpopularnije i najčešće korištene kod novih modela.




Njihov dizajn ih čini aerodinamičnijim i praktičnijima, smanjujući emisiju buke. Trenutno su to metlice s kojima dolazi većina novih automobila zahvaljujući njihovim prednostima. Zatim imamo konvencionalne brisače koje ćemo ipak vidjeti na starijim automobilima. Hibridne četke, kako im sam naziv govori, kombiniraju karakteristike ravnih i konvencionalnih metlica.

Kako promijeniti

Najbolje je da mijenjaju brisača pristupite po sunčanom danu, kako ne bi čekali zadnji trenutak za zamjenu metlica, a prvo što morate učiniti jest postaviti krak brisača okomito. Pogledajte gdje se metlica brisača montira na ruku brisača, pritisnite jezičac i oslobodite staru metlicu. Novu metlicu montirate obrnutim redom na mjesto stare, a obično kada čujete ‘klik‘ to znači da ste pravilno izveli postupak. Na isti način izmijenite metlicu na drugoj ruci brisača.




Kad ste završili s izmjenom testirajte nove metlice tekućinom za pranje vjetrobranskog stakla i ako nakon prolaska novih brisača nema crta i tekućine na staklu, vaš zadatak je uspješno obavljen.

Ako pijete tablete protiv glavobolje liječnici vam mogu zabraniti vožnju, a to nije sve

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.