Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

VRIJEME JE ZA ŽENU NA ČELU PARTIJE! Grbinu su dani odbrojani, tri SDP-ovke pucaju na njegovo mjesto

Autor: 7dnevno

Pobjesnio je, ponudio ostavku, a nakon toga se predomislio – tim riječima SDP-ovci opisuju jedan od posljednjih sastanaka stranačkih glavešina referirajući se na svojeg predsjednika Peđu Grbina, lidera oporbe kojemu su leđa počeli okretati čak i njegovi simpatizeri znajući da su izbacivanja iz stranke u trenutku kada se socijaldemokrati suočavaju s jednom od najvećih kriza u svojoj povijesti bespotrebna i deplasirana. Kao što je poznato, Grbin se prije petnaestak dana samoinicijativno odlučio na čistku u zagrebačkom SDP-u iz čijeg je članstva uz ostale izbrisao profesora Rajka Ostojića, ali i bivšeg ministra Gordana Marasa, što je prilično neugodno odjeknulo i na političkoj sceni i u samoj Partiji, s obzirom na to da su u Marasovu obranu skočili brojni članovi SDP-ova Predsjedništva i neka zvučna stranačka imena. Koji je točno Marasov krimen, jedno je od ključnih pitanja koje su Grbinu nametnuli Marasovi simpatizeri, a krimen Grbin nije definirao, no on je ionako dobro poznat.

Kompleksna situacija

Gaseći njegovu organizaciju uoči lokalnih izbora, Grbin je ugasio Marasove ambicije da se kandidira za zagrebačkog gradonačelnika, a posljednjim potezom, odnosno izbacivanjem, srezao je Marasove ambicije da se kandidira na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka zagrebačkog ogranka stranke, koji ujedno slovi i za jedan od najvećih i najvažnijih ogranaka. Bilo kako bilo, situacija u Partiji je, najblaže rečeno, kompleksna, stranka se podijelila na bezbroj klanova, rejting im je na niskim granama, a za vratom Grbinu puše ozbiljna konkurencija iz platforme Možemo, koju ovaj nije uspio nadigrati, nego joj se kukavički pridružio u koaliciju s kojom se navodno spašava SDP, premda se tom suradnjom priznaju svi partijski nedostaci.

O tome da je Grbin suštinski lider oporbe nema ni govora, Plenkoviću ne može parirati niti se on pored unutarstranačkih problema stiže baviti svime onime što se u političkoj areni događa. Njegovu napadačku ulogu preuzeo je predsjednik Zoran Milanović, ali baš to i jest jedna od zamjerki na Grbinov račun. SDP-ovci ga navodno mjesecima pritišću zahtijevajući od njega da se ogradi od Milanovićeva desničarenja, konzervativne retorike i neumjesnih napada, međutim, Grbin za to nema hrabrosti niti je takvim ogradama dorastao. Evidentno je da su njegovi dani u Partiji odbrojeni te da bi u SDP-u uskoro mogao startati puč, a da je tomu tako potvrđuju kuloarske glasine o njegovim mogućim zamjenicima.

Mršić ne želi gasiti vatru

U tom se kontekstu spominjao poznati menadžer, bivši šef Podravke i nekadašnji koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. To je ime koje SDP-ovci svako malo zazovu uslijed kakve krize ili turbulencije, a takvo što nije neobično, Mršić je uistinu kadar bez mrlje u karijeri, s golemim operativnim iskustvom, sposoban je tip, ali Mršić za spašavanje SDP-a trenutačno nije zainteresiran niti je ikada pokazao interes za to da doista preuzme stranačko kormilo. Odlučio je držati se po strani i izgleda da je to bila dobra odluka. Po strani se već neko vrijeme drži poznata europarlamentarka Biljana Borzan, čije se ime i posljednjih dana spominje na Iblerovu trgu. Mnogi upravo u njoj vide Grbinovu nasljednicu, govore da se radi o odmjerenoj ženi, iskusnoj i dokazanoj političarki, koja bi mogla konkurirati Plenkoviću i postaviti stranku na noge. No, dok pristaše zastupnice Borzan lobiraju za njezin predsjednički angažman, oni koji joj nisu naklonjeni zbrajaju joj grijehe pa tako podsjećaju da je prema bivšem predsjedniku Davoru Bernardiću bila daleko kritičnija nego prema aktualnom šefu Grbinu, ali i prema nekadašnjem šefu Milanoviću. Uz to napominju da je stranku iznevjerila na parlamentarnim izborima kada nije željela biti nositeljica liste u četvrtoj izbornoj jedinici. Iako je Borzan tvrdila da bi to bila prijevara birača i tu odbijenicu u slavonskoj organizaciji stranke do danas joj nisu oprostili, slavonski SDP-ovci baš u svojoj kolegici Borzan vide najvećeg krivca za to što njihova stranka na ovim lokalnim izborima nije postojala. Kadrovske križaljke Biljane Borzan dovele su ih do potpunog debakla, stranka u Slavoniji “de facto” ne postoji, kadrovski su oslabljeni kao nikada, a problemi s kojima se nose ne mogu se pobrojati. Svjestan je toga i Domagoj Hajduković koji je u više navrata javno kritizirao izbacivanja iz stranke, glas je pokušavao dići i uoči lokalnih izbora, no malo tko ga je čuo, baš kao što sada Grbin ne čuje svojeg prethodnika Bernardića koji je za slom SDP-u u jednom od posljednjih intervjua prozvao uz ostale i Borzan. Ona se za sada na temu stranačkih sukoba, ali i na temu izbacivanja, nije oglašavala, no Borzan je iznimno ambiciozna žena pa je lako moguće da ima interesa za vođenje SDP-a u kojem je stanje trenutačno miljama daleko od idealnog.

Da je stanje daleko od idealnog, na vrijeme je uvidjela Kristina Ikić-Baniček, sisačka gradonačelnica koja je ovih dana još jednom pokazala zašto je na glasu kao žena bez dlake na jeziku. Javno i bez zadrške stala je u Marasovu obranu kritizirajući partijsko vodstvo, baš kao što je svojedobno kritizirala Bernardića i njegove istupe koji su pokazivali političku nezrelost. Mada se po Sisku uvelike polemizira o istragama protiv aktualne gradonačelnice, upravo u njoj dio SDP-ovaca vidi svoju buduću predsjednicu, pa i svojevrsnu spasiteljicu. Prije svega, Baniček Siskom upravlja u trećem mandatu, nadigrala je HDZ-ovce čak i nakon potresa koji je sravnio Banovinu dokazujući da je ona gazda u svojem dvorištu. Kritički i bez zadrške i nakon potresa izašla je na teren, među svoje ljude, dok se Grbin za to vrijeme odmarao u samoizolaciji zaboravljajući na organizaciju volontera, kako su to činili njegovi konkurenti iz političke arene.

Ikić Baniček o kandidaturi za predsjednicu stranke za sada ne govori, no izgleda da bi ona doista mogla postati Grbinova nasljednica, uz izborni legitimitet koji neminovno posjeduje, opisuju je kao iskusnu političarku, koja bi svojom britkošću mogla konkurirati Plenkoviću i nametati teme koje Grbin nije u stanju načeti. Otvorena je, izravna, i pomalo drska, kažu oni koji je poznaju naglašavajući da Ikić Baniček ima sve osobine za novi ustroj stranke s obzirom na to da nije priklonjena ni jednoj stranačkoj struji. Upravo suprotno, baš u njezinim posljednjim istupima po društvenim mrežama nametnula se kao liderica nove struje, iza koje stoje izborne pobjede, ali i struje koja je Grbinu spremna puhati za vratom. Ne bi to puhanje trebalo dugo trajati, vidljivo je da Grbin puca po šavovima i da probleme ne uspijeva sanirati, zna to dobro negdje u dubini sebe i on sam, koji već sada djeluje pomalo zasićeno, a pred SDP-om su tek ozbiljni izazovi. Iako običnim smrtnicima tri godine koje nas dijele od izbora zvuče jako daleko, za ovu stranku to je vrlo kratko razdoblje s obzirom na razmjere njihovih afera. Treća struja pak podržava mladu riječku ekonomisticu Mirelu Ahmetović, saborsku zastupnicu u dva mandata, koja je bila protukandidatkinja Grbinu, a mnogi u SDP-u danas su svjesni da je ona bila puno bolje rješenje i osvježenje za stranku.




Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.