Švicarci protiv bankarske hegemonije: Ide referendum o monetarnoj suverenosti i tiskanju novca Nacionalne banke

Autor: Ratko Martinović

'Kada bi Švicarci podržali inicijativu na referendumu - vlast bi iz ruku banaka prešla u ruke države i naroda, s obzirom da novac nedvojbeno vlada svijetom' tvrdi Pernar

Švicarska je potvrdila najviši demokratski stupanj u cijeloj Europi – održat će se referendum koji će građanima prepustiti odluku o budućnosti banaka i njihovog stvaranja novca.

Privatni bankarski karteli na udaru

Federalna Vlada potvrdila je ono o čemu se duže vrijeme pričalo – plebiscit iliti referendum ide u provedbu jer je utvrđeno kako je 110.000 prikupljenih potpisa valjano. Peticija koja poziva švicarsku središnju banku na tiskanje novca i popunjavanje financijskog sustava tako će biti preispitana od strane građana. Cijelu kampanju vodio je ‘Pokret za monetarnu neovisnost Švicarske’ sa željom limitiranja financijskih malverzacija privatnih banaka.

‘Privatne banke više neće moći stvarati novac za sebe već će upravljati isključivo novcem kojeg pribavljaju od štediša, ostalih banaka ili središnje banke’, glavna je krilatica grupacije. Time će se stati na kraj stogodišnjoj praksi, a švicarska nacionalna banka dobit će monopol na stvaranje papirnatog i elektronskog novca dok će odluka o priljevu novca u ekonomiju ostati na političkim instancama. Ovaj princip promovira ekonomist Irving Fischer kao način sprječavanja tzv. ‘imovinskih balona’ i ‘nerezonskog kreditiranja’.

‘Vlast se polako vraća u ruke naroda’

Mnogi ekonomski stručnjaci svoje ‘alternativne’ teorije temelje na problematici sustava u kojem središnje banke kontroliraju tok novca, no ne i njegovo stvaranje. Takve banke su nerijetko i u privatnom vlasništvu (poput američkog FED-a) ili kontrolirane od bankarskih interesnih klika što ih dovodi u konstantni sukob interesa, a Švicarska predvodi trend u kojem je čak 90% novca u digitalnom obliku kreiranom od strane privatnih banaka. ‘Odluka švicarskog naroda iz 1891. je ugašena ovim elektronskim transakcijama koje bankama daju preveliku moć’ tumače iz inicijative.

S obzirom da kod nas slične tenzije promovira ‘Živi Zid’, pitali smo Ivana Pernara što bi švicarsko ‘ZA’ točno značilo. ‘Kada bi Švicarci podržali inicijativu na referendumu – vlast bi iz ruku banaka prešla u ruke države i naroda, s obzirom da novac nedvojbeno vlada svijetom’. Na upit je li ovako što moguće i u hrvatskoj zbilji, odgovara: ‘Kod nas je to nemoguće zbog zahtjevnih uvjeta za referendum. Bez monetarne reforme dugovi mogu samo rasti i kreditna kriza neće biti završena.’ Datum još nije finaliziran, a Švicarska predvodi progresivni monetarni model kojeg je ranije predstavio Island. Kod nas su i dalje svi promotori ovog svjetskog trenda etiketirani kao ‘opasni radikali’.




Autor:Ratko Martinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.