Dr. Cota: ‘Hrvatska je nova Grčka – uskoro ulazimo među 15 najzaduženijih država svijeta’

Autor: R. M.

'Hrvatska će vrlo brzo ući u skupinu 15 zemalja s najvećim javnim dugom u svijetu'.

Dnevnik N1 televizije ugostio je dr. Borisa Cotu s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a ono što je iznio kao predviđanje nije se svidjelo gledateljima.

‘Ja bih usporedio Hrvatsku s Grčkom. Mnogi se pitaju je li Hrvatska nova Grčka. Usporedba je jednostavna. Javni dug Grčke je 180 posto BDP-a, a javni dug Hrvatske je 90 posto. Ali udio kamata u javnom dugu Grčke je 2,2 posto, a u Hrvatskoj 4,3 posto. Postavlja se potanje kako dalje. Jedino većom stopom rasta’ – samo je po sebi zvučalo dovoljno alarmantno s obzirom na potencijal rasta.

‘Da bi Grčka zaustavila javni dug i da ima budžetske prihode jednake rashodima bez kamata mora imati rast od 2,2 posto. Hrvatska bi trebala imati stopu rasta 2,8 posto da bi zaustavila rast javnog duga uz pretpostavku da su prihodi jednaki rashodima bez kamata. To je prilično teško očekivati. Hrvatska će vjerojatno ostvarivati i dalje javni dug. To znači da je kamata veća od stope rasta. Hrvatska će vrlo brzo ući u skupinu 15 zemalja s najvećim javnim dugom u svijetu’, nimalo optimistično zaključuje dr. Cota.

Autor:R. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.