Cerar neugodno iznenađen presudom u korist HEP-a, ali je ne dovodi u pitanje

Autor: Hina

Slovenija mora platiti više od 40 milijuna eura Hrvatskom elektrogospodarstvu (HEP) za neisporučenu struju iz nuklearke Krško.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da je neugodno iznenađen presudom  Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) koji je presudio da je Slovenija mora platiti više od 40 milijuna eura Hrvatskom elektrogospodarstvu (HEP) za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, što je spor koji se rješavao niz godina.

“Odluka me neugodno iznenadila, radi se o visokim financijskim sredstvima i teškom opterećenju za naš proračun”, kazao je Cerar, ali je naglasio da je riječ o pitanju iz vremena prijašnjiih vlada koje je danas breme za sadašnju vladinu ekipu.
“I ovaj slučaj dokazuje da smo u prošlosti često postupali nepromišljeno i da više to ne bismo smjeli jer neodgovornim potezima opterećujemo buduće generacije”, rekao je je Cerar.

Unatoč teškoj financijskoj obvezi koja je Sloveniiji nametnuta, Cerar presudu ne dovodi u pitanje, već traži rješenje zajedno s ministrom financija Dušanom Mramorom.
Prema Cerarovim riječima, iz prošlosti se akumuliralo mnogo stvari koje opterećuju njegovu vladu, a s njima se treba suočiti i prebrodoiti ih kako bi se krenulo u održiv  razvoj, što njegova vlada i nastoji postići.
Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u petak u Bruxellesu da njegov slovenski kolega Miro Cerar zbog slovenske javnosti izmišlja opravdanja za podizanje žilet-žice na granici u Istri.

Milanović je kratko komentirao vijest da je  Hrvatska dobila arbitražni spor protiv Slovenije zbog NE Krško. Prema presudi Međunarodnog centra za investicijske sporove u Washingtonu, Slovenija mora HEP-u isplatiti više od 40 milijuna eura za neisporučenu struju u razdoblju od srpnja 2002. do travnja 2003. godine.

“Gdjegod se zakače s nama na kraju izgube. Nama je konkretno najdraža bila Ljubljanska banka. Tu se zaista radilo o otimačini privatne imovine tisuća naših ljudi. Na kraju je presudio Sud za ljudska prava. To je pravda. Spora, ali dostižna”,  rekao je.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.