Dnevno.hr

STANARI U VAŠOJ ZGRADI NE PLAĆAJU PRIČUVU? Evo kako to riješiti

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

U zgradi od šest stanara samo jedan ne plaća pričuvu. Što se može poduzeti? Kako saznati da li upravitelj radi svoj posao? Što s onim prvim dijelom iznosa koji je postao pravomoćan?

Sukladno članku 378. stavka 5. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, upravitelj zastupa suvlasnike u vezi s upravljanjem nekretninom u postupcima pred državnim tijelima, osim ako međuvlasničkim ugovorom nije drukčije određeno, dakle i u sudskim postupcima u ime i za račun suvlasnika zgrade radi naplate zajedničke pričuve od suvlasnika koji tu pričuvu ne plaćaju, s tim da su i sami suvlasnici ovlašteni sudjelovati kao tužitelji u takvoj parnici.

Savjetujem zatražiti od upravitelja zgrade očitovanje u pogledu postupaka poduzetih radi naplate pričuve, osobito uzimajući u obzir zastaru utuženja istog potraživanja. Nastavno na pitanje u vezi prvog dijela iznosa koji je postao pravomoćan, pretpostavljam da mislite na pravomoćnu presudu kojom se nalaže tuženiku plaćanje pričuve. Istu presudu je potrebno predati na Finu radi ovrhe nad novčanim sredstvima ili pokrenuti temeljem iste ovrhu nad nekom drugom pokretnom ili nepokretnom imovinom tuženika.

Muž i ja uselili smo u kuću njegovih roditelja i uređujemo si jedan kat kuće u čije uređenje ulažemo značajna sredstva. Oni tvrde da će polovinu kuće oporučno ostaviti njemu, a polovinu bratu mog muža, ali meni se čini da muž i ja nismo dovoljno zaštićeni u slučaju eventualnih nesporazuma i slično.




Navedeno ulaganje koje opisujete u biti predstavlja ulaganje u tuđu nekretninu. U slučaju smrti roditelja vašeg supruga, oni imaju zakonsku mogućnost nekretninu u biti ostaviti kome žele, a u tom slučaju Vaš muž ima pravo (izuzev prava s osnove ulaganja u tuđu nekretninu, što je u pravilu otežano radi nedostatka dokaza u vidu računa i zastare) samo na nužni zakonski dio koji iznosi polovinu od zakonskog dijela (i to ako nije ranije već namiren za taj nužni dio darovima i slično ili nije dobio nasljeđivanjem neku drugu vrijednost koja bi bila jednaka vrijednosti nužnog dijela).
Problem je u tome da često ulaganja u nekretninu ne dostižu vrijednost te nekretnine, pa isto ne opravdava njihov „prijepis“ na onoga koji vrši ulaganje, ali u slučaju da je želja roditelja da se vi i muž ionako nastavite koristiti tom nekretninom i steći ju kasnije, predlažem da se napravi etažiranje kuće i dio koji koristite vi i muž prenese na vašeg muža odnosno vas (svakako s arhitektom provjeriti legalnost kao pretpostavku etažiranja nekretnine i tehničke predispozicije samostalnih uporabnih jedinica u smislu njihove sposobnosti da budu odvojene jedne od drugih).

Ovdje moram napomenuti kako darovanje (ako se odlučite na darovanje s roditelja na vašeg muža) nije bračna stečevina, dakle vi u tom slučaju ne bi polagali nikakva prava na tu nekretninu (osim ulaganja u tuđu nekretninu ako ih možete dokazati i ako nije nastupila zastara (što u pravilu jest), radi čega predlažem istodobno napraviti i ugovor o diobi bračne stečevine odnosno ugovor s roditeljima supruga kojim se definira ono što je već uloženo u nekretninu i definirati vaša prava u istim ugovorima (npr. dio nekretnine koji vam pripada/ novčani iznos koji vam pripada u slučaju iseljenja iz kuće i slično). Nadalje, u tom slučaju treba regulirati i to da brat od supruga nasljeđuje drugi dio kuće i da vaš muž u tom dijelu nema nikakvih potraživanja (nužni dio npr. ako bi Vaš muž stjecao vaš dio nekretnine načinom koji se ne ubraja u nužni dio npr. ugovorom o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju), a jedan od načina je sklapanje ugovora o ustupu i raspodjeli imovine, prilikom čega treba paziti na formu istoga propisanu Zakonom o nasljeđivanju.

U svakom slučaju riječ je o kompleksnoj tematici prilikom koje treba paziti i na eventualno oporezovanje u slučaju određenih prijenosa te kod sastava dokumentacije u obzir treba uzeti sva prava svih zakonskih nasljednika osobe koja je vlasnik nekretnine, dakle i pravo na nužni dio svih nasljednika, te suglasnost bračnog druga ako je nekretnina bračna stečevina, radi čega savjetujem svakako se za sastavljanje dokumentacije obratiti stručnoj osobi.




Žena i ja zajedno smo kupili kuću, na kojoj sam ja upisan kao vlasnik. Kuću želimo ostaviti jednom sinu, a drugi je znatno boljeg financijskog stanja te kaže da mu ne treba ništa. Da li je moguće da samo sastavim oporuku i navedem jednog sina kao nasljednika ili to nije dovoljno?

Prije svega, u slučaju vaše smrti vaš nasljednik je i vaša supruga, dakako i obratno. U slučaju da kuću zasad koristite vas dvoje, predlažem sastaviti oporuku kojom svaki od vas ostavlja supružniku svoje nasljedstvo u slučaju da ga ovaj nadživi, a u slučaju da ga ne nadživi, u istoj imenovati sina kao zamjenika nasljednika, dakako ako želite da u slučaju da vas supružnik nadživi, ipak prvo supružniku pripadne nasljedstvo.

Vaš drugi sin ima pravo na nužni dio, koji iznosi polovinu od zakonskog dijela ako nije za života namiren u tom nužnom dijelu i u slučaju ako se ipak želite zaštiti od potraživanja drugog sina na nužni dio, možete s drugim sinom sklopiti ugovor o odricanju od nasljedstva, prilikom čega treba voditi računa o propisanoj formi istog. Ovdje posebno ističem kako ovo odricanje ne može biti djelomično niti pod nekim uvjetom, dakle potrebno je odreći se i sve druge imovine koja bi bila predmet ostavinske mase, što ne znam odgovara li vašim željama. Imate i mogućnost ugovora o ustupu i raspodjeli imovine koji možete sklopiti sa sinovima ako bi i drugi sin nasljeđivao određenu imovinu.

U slučaju da sin koji treba dobiti kuću brine o vama i želite da to čini i dalje, možete sastaviti i ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem slučaju predmet ugovora ne ulazi u ostavinsku masu, pa oporukom ostatak imovine raspodijeliti kako želite (vodeći dakako opet računa o nužnom zakonskom dijelu). Nekretnina je bračna stečevina bez obzira na to tko je upisan u zemljišne knjige, pa svakako savjetujem da oporuku sastavi i Vaša supruga odnosno da i nju uključite u ugovornika eventualnih ugovora odnosno u vidu suglasnosti za raspolaganja nekretninom. S obzirom na kompleksnost ovakvih poslova svakako se savjetujem obratiti stručnoj osobi. Naposljetku, u slučaju da kuću odlučite prepisati na sina darovanjem, savjetujem svakako upisati sebi i supruzi pravo doživotnog uživanja na istoj.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.