Dnevno.hr

MUČE VAS PODSTANARI NEPLATIŠE ILI ODUZETA VOZAČKA? I za jedno i za drugo – IMA LIJEKA!

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Primio sam rješenje kojim mi se izriče novčana kazna i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana, radi prebrze vožnje, je li opravdana mjera zabrane upravljanja vozilom? Može li se smanjiti novčana kazna? Ističem da brzina jest bila prekoračena, ali automobil mi je potreban za svakodnevno obavljanje posla.

Zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine sud može izreći počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ugroziti sigurnost prometa. Zabrana se izriče u odnosu na sve vrste ili kategorije ili u odnosu na samo određene vrste ili kategorije motornih vozila. Mjera zabrane  počinje teći sljedećim danom kada vam nadležno tijelo  dostavi obavijest o upisu izrečene mjere u evidenciju izdanih vozačkih dozvola.

Predlažem da izjavite žalbu protiv navedenog rješenja i u istoj tražite da se stavi izvan snage zabrana upravljanja vozilom te istaknete u istoj razloge zbog kojih istu mjeru smatrate neosnovanom odnosno razloge zbog kojih smatrate da ne postoji vjerojatnost da ćete ponovno činiti takav prekršaj (primjerice prethodna eventualna nekažnjavanost i slično). Vezano za ublažavanje kazne, u istoj žalbi također možete tražiti umanjenje kazne, istaknite okolnosti zbog kojih vam plaćanje iste predstavlja problem i priložite dokaze o istom (npr. podaci o uzdržavanim osobama, iznos plaće, financijske obveze i slično).

Dakako, izjavljena žalba ne znači da će sud istu uvažiti, međutim bez žalbe će rješenje postati pravomoćno i nećete imati više mogućnost isticanja nikakvih prigovora.

Sklopio bih ugovor o najmu stana, ali bojim se dugova (osobito režija) koje mi mogu nastati. Kako da se osiguram da će stanari plaćati režije?




U ugovoru svakako definirajte kako će se plaćati režije. Možete ugovoriti da npr. režije plaćate vi na način da Vam najmoprimci daju novac za režije te vi (fizički) platite režije. Drugi je način da najmoprimci plate režije pa vam predoče potvrdu o istom. Stanje režija danas se može provjeriti i izravno kod pružatelja usluge, provjerite i ovu opciju kako biste povremeno mogli direktno provjeriti ima li kakvog duga.

Ugovorite i hoće li najmoprimci plaćati pričuvu ili to ostaje vaša obveza. Možete se osigurati na način da se ugovor o najmu solemnizira ili da vam najmoprimci izdaju zadužnicu, a u tom slučaju možete ići izravno na ovrhu nad sredstvima osobe koja jamči za plaćanje režija (i najamnine).

Kupio bih stan na kojem je upisana hipoteka prodavatelja, ali kredit se i dalje otplaćuje. Mogu li ja preuzeti taj dug i nastaviti otplaćivati taj kredit?




U ovom slučaju trebate u banci koja je hipotekarni vjerovnik provjeriti mogućnost da umjesto dosadašnjeg dužnika, na njegovo mjesto stupite vi. Ovdje svakako treba paziti da prodavatelj u tom slučaju više nije dužnik tog kredita, ako se dio kupoprodajne cijene umanjuje za dio kredita koji treba otplatiti, a ostatak kupoprodajne cijene isplaćujete prodavatelju.

Također, zatražite pismo namjere u kojem će pisati koliki je iznos ostatka duga, te pazite na rok trajanja istog. Vi također možete i realizirati kredit na način da vašim kreditom bude zatvoren kredit koji je upisan sada, za što će vam u banci kod koje bi dizali kredit dati točne upute.

Svakako pazite na to da iznos cijene koji odgovara iznosu koji je ostatak duga zbog čijeg je osiguranja upisano založno pravo ne isplaćujete izravno prodavatelju već hipotekarnom vjerovniku (u protivnom postoji mogućnost da prodavatelj neće podmiriti dug prema vjerovniku, a u tom slučaju je vjerovnik ovlašten pokrenuti ovrhu na nekretnini na kojoj je upisano pravo zaloga u korist vjerovnika za taj dug).

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.